01.07.16 Aktuality

30. červen byl vyhlášený dnem STOP MNOŽÍRNÁM

Začátky jsou většinou velmi podobné. Lidé si chtějí pořídit nového čtyřnohého člena domácnosti, potvrzení o původu nepotřebují, chtějí ho pouze na mazlení nebo pro děti na hraní, ne na chození po výstavách a soutěžích. A co je nejdůležitější, chtějí ho lacině. Proto se rozhodnou pro nákup zvířete u neověřeného prodejce, který tyto podmínky splňuje.

Ve valné většině případů se u pejska dříve nebo později objeví méně či více závažné zdravotní problémy a majitelé musí ušetřené peníze investovat do veterinární péče, v horším případě zvíře během několika měsíců uhyne.

Co jsou to ty množírny?

Víte vlastně, jak to vypadá uvnitř množírny a v jak otřesných podmínkách musí zvířata skutečně žít? Jak by bylo vám, kdybyste měli celý život žít v prostoru o něco málo větším, než jste vy sami, ve svých výkalech, bez denního světla, bez možnosti vyjít ven a proběhnout se? Taková představa většinou slušných lidí otřese, důležité je ale vědět, proč psí průmysl stále tolik vzkvétá. Nezáleží totiž na tom, jak moc se to lidem nelíbí, ale je podstatné, kolik lidí o situaci neví, nebo ji naopak přehlíží a svým jednáním podporuje všechny podvodníky, překupníky a množitele a přímo je vybízí k tomu, aby ještě víc a víc množili na zubožených fenách, které jsou na prahu smrti.

Jaká je realita?

Množitelé šetří na jídle. Štěňata i rodiče jsou podvyživení, protože kvalita žrádla je ubohá a porce malé. Psi jsou skladovaní v nevytápěných, malých špinavých prostorách, tím se sníží náklady na „ubytování“. Dost se ušetří i na očkování, zvlášť pokud pejskovi žádné nezaplatí. Rodiče štěňátek jsou jacíkoliv dva psi, kteří jsou po ruce. Nemusí být ani stejné rasy. Na inzertním portále bude naaranžované štěňátko vypadat kouzelně. A hlavně, bude o tolik levnější než to z chovné stanice.

Feny jsou často přetěžovány a rodí jak na běžícím páse. Klesá-li jejich schopnost rodit, stávají se nepotřebné. Štěňata jsou odebírána a prodávána předčasně. Častým následkem je trvalé a fyzické a psychické poškození, celoživotní zdravotní péče či dokonce úmrtí štěněte.

Situace u nás

Bohužel, naše republika je na předních místech Evropské unie v množství „vyprodukovaných“ štěňat v množírnách a jejich nelegálním prodeji, včetně masivního vývozu do zahraničí. Legislativní podpora pro boj s majiteli množíren je v České republice nedostatečná, stejně tak chybí povědomí o tomto krutém obchodu ve společnosti.

Chcete pomoci psům z množíren?

Přispějte do veřejné sbírky. Peníze je možné zasílat na účet Občanského sdružení na ochranu opuštěných zvířat - číslo účtu je 2900499790/2010 - a zároveň je možné je osobně vkládat do kasiček umístěných na více než 100 prodejnách společnosti Pet Center po celé České republice.

S použitím textu členky sdružení Simony Smith, autorky knihy Továrna na štěňata