27.05.14 Aktuality

Aktivita klíšťat dosahuje vrcholu

Český hydrometeorologický ústav hlásí alarmující výsledky měření aktivity klíšťat. Dne 26. 5. byla uveřejněna předpověď pro nadcházející týden...

 

Aktivita se bude pohybovat mezi stupni 9 a 10 a bude tak dosaženo i nejvyšší možné aktivity. Stejně alarmující čísla byla zaznamenána i v týdnu minulém, lze proto předpokládat pokračování tohoto trendu i v týdnech následujících. Riziko napadení klíštětem je tedy kritické, a to nejen pro člověka, ale i pro zvířata. Chcete-li se vyhnout nacucaným klíšťatům na svých mazlíčcích, a tak i potenciálnímu přenosu nebezpečných onemocnění (např. lymská borelióza), musíte důsledně aplikovat a dlouhodobě používat antiparazitární přípravky. Klíšťata jsou nejaktivnější nyní, nečekejte s ochranou na zítra.

 

Nejlepší obrana je útok

Vašeho psa spolehlivě ochrání např. speciální antiparazitární spot-on přípravky, které lze zakoupit během návštěvy u vašeho veterináře, v lékárnách i v obchodech s chovatelskými potřebami. Spolehlivým společníkem v boji proti vnějším parazitům je např. spot-on přípravek Advantix, tzv. kapky na hřbet zvířete, který je možné aplikovat pouze psům, kočky totiž netolerují účinnou látku permethrin.

 

 

Víte, že…

• V souvislosti s globálním oteplováním se infikovaná klíšťata objevují i v oblastech nad 800 metrů nad mořem, dokonce i ve výšce 2000 metrů nad mořem. Nově se vyskytují v Norsku a Švédsku a postupují stále více na sever.

• 2 hodiny minimálně potřebuje být klíště přisáté pro přenesení klíšťové encefalitidy a 24 hodin k přenesení lymeské boreliózy

• Klíšťata začínají být aktivní již při teplotách nad 7 °C. Jejich sezóna trvá od brzkého jara do pozdního podzimu.

• Nežijí pouze v lese a nevyhnou se jim ani zahrádky. Je proto lepší vytvořit mezi trávníkem a domem, trávníkem a porostem keřů bariéru z kamínků, štěrku či dlažby. U okrajů cestiček udržujte nízkou trávu a zastřihávejte dolní větvičky keřů.

• Kousnutí klíštěte necítíte. Klíšťata totiž vylučují sliny, které působí jako anestetikum, zabraňují krvácení a uvolňují tkáň.

 

• Koloběh viru klíšťové encefalitidy je závislý na vývojových stádiích klíšťat. Bezpohlavní larva se nakazí sáním krve od drobných tzv. rezervoárových zvířat (myši, zajíci, veverky) a nákaza pak přetrvává i ve stádiích nymfy a dospělých jedinců. Každé z vývojových stádií klíštěte saje krev pouze jednou. Po nasátí odpadnou na zem a pod listím dochází k jejich další přeměně.

 

• Člověka dokáže nakazit i nymfa, což je nižší vývojové stádium klíštěte, cca 1 milimetr velké, bezbarvé a lidským okem téměř nepostřehnutelné. Poměr nymf a dospělých klíšťat je v přírodě cca 4:1.