24.10.15 Aktuality

Anička Polívková patronkou charitativní kampaně Ponožkový pes

Herečka Anička Polívková se stala patronkou druhé sezóny zábavně vzdělávací kampaně Ponožkový pes. Tento projekt pomáhá výcviku asistenčních psů pro děti i dospělé se všemi druhy postižení. Pořadatelem kampaně je nezisková organizace Pestrá společnost o. p. s. V loňském roce se díky Ponožkovému psu podařilo získat na výcvik přes 120 000 Kč.

 

„Akci Ponožkový pes podporuji, protože je mi nadmíru sympatická. Mám ráda psy a fascinuje mě, co všechno se mohou pod dobrým vedením naučit. Kdybych byla nevidomá, myslím, že bych rozhodně takového psa, kamaráda, ochránce a pomocníka chtěla. Obdivuji trpělivost, s jakou se výcviku lidé věnují. Musí to být lidé dobří, aby vychovali mírumilovného a poslušného psa vhodného pro těžkou práci, která ho čeká. Tak držím palce s výcvikem a přeji dostatek financí. My ostatní si můžeme koupit roztomilou hračku - ponožkového psa - a podpořit tak něco, co má smysl”, říká patronka letošního ročníku Anna Polívková.

Na mnoha místech České republiky nyní šijí lidé od dětí až po seniory jednoduché pejsky z ponožek a dozvídají se o tom, co obnáší práce asistenčního psa. Hotové ponožkové psy přijímá Pestrá společnost, o.p.s. a jejich prodejem získává prostředky na výcvik psů asistenčních. Zapojit se do kampaně je velmi jednoduché. Podle návodu na www.ponozkovypes.cz ušijte pejska a zašlete jej na adresu Kučerova 809/11, Praha 9, 198 00. Naučíte se něco nového, pobavíte se a ještě podpoříte asistenční psy. Nezapomeňte zaslat i svou adresu a email, abyste byli zařazeni do slosování Velké ponožkové soutěže. Vyhrajte jednu z kreativních sad z Hračkotéky.cz. Podrobná pravidla naleznete na webu ponožkáče.

V dnešní době jsou propláceni státem pouze psi vodicí, nikoli však už canisterapeuti pro děti, asistenti pro vozíčkáře či signální psi pro neslyšící. Prostředky na tento druh výcviku zajišťuje Pestrá společnost vlastními silami. „Lidé nechtějí jen dávat peníze, chtějí se stát součástí projektu, přiložit ruku k dílu. Chtějí také vědět více o tom, co podporují a mít přehled o efektivním využití jejich daru. To vše nabízí Ponožkový pes“, říká organizátorka projektu Martina Evjáková.

V minulém ročníku se do vyrábění zapojilo více než 40 škol a institucí po celé ČR i na Slovensku, získali jsme přes 1000 ponožkových psů a celkový výtěžek přesáhl 120 tisíc korun. Prostředky byly použity na nákup výcvikových pomůcek pro 4 štěňata v předvýchově a 2 psy ve výcviku.

Pestrá společnost, o.p.s. se již od roku 2009 zabývá kvalitním bezkotcovým výcvikem asistenčních psů pro děti i dospělé se všemi druhy postižení. Od štěňátek do ukončení výcviku žijí psi v domácnostech trenérů a výcvik tak probíhá přirozenou formou. Organizace má akreditovaný bezkotcový výcvik od mezinárodní organizace Assistance Dogs Europe a je držitelem Značky spolehlivosti, který udělila po hloubkovém auditu Asociace veřejně prospěšných organizací.

Více na www.ponozkovypes.cz