04.12.16 Aktuality

Discovery Channel uvede novou řadu dokumentárních pořadů Psi: jejich neznámé dějiny

Psi nejsou jen oblíbenými domácími mazlíčky, zpočátku byli divokými dravci, ale postupně prošli mimořádnou evolucí. Tato řada líčí dějiny vývoje nejlepšího přítele člověka. Zaměří se na široké spektrum plemen a na psy v různých stadiích domestikace.

Nová řada pořadu představí roli psů při navazování moderních vztahů mezi psy a lidmi. Seznámíte se s revolučním vědeckým výzkumem, který dokazuje, že psi nám rozumí lépe, než jsme si doposud mysleli, a že kořeny našich letitých pout mají původ v chemii. Psi zformovali svět kolem nás. Lovili po našem boku, učinili z nás opravdové predátory. Ochraňovali naše stáda, čímž nám umožnili přeorientovat se z lovců na zemědělce. Díky jejich síle a vytrvalosti jsme byli schopni osídlit i ty nejdrsnější kouty země. Pořad ukáže, jak vyspělí naši psí společníci opravdu jsou. Představí také část světa, kde lidé svoje mazlíčky rozmazlují tak, jakoby šlo o lidské děti. Pořad rozkrývá, jak se z divokých predátorů vyvinuli hýčkaní domácí mazlíčci.

Věděli jste, že:

  • Odhaduje se, že na světe je více než 350 různých plemen.

  • V České republice je oficiálně registrováno cca 2 200 000 psů.

  • Některé psy je možné trénovat tak, aby vycítili epileptický záchvat a rakovinu.

  • Pes je v jednom roce věku vyvinutý srovnatelně s patnáctiletým člověkem.

  • Každý pes na zemi pravděpodobně pochází z druhu Tomarctus – tvora, který žil na této planetě před více než 15 miliony lety. Tomarctus bylo vlku podobné zvíře žijící ve smečkách. Z něj se pak zřejmě vyvinul rod Canis, do něhož patří šakali, kojoti a vlci – předci psa.

  • Psi amerických celníků Rocky a Barco tak dobře střežili mexickou hranici, že drogoví baroni na jejich hlavu vypsali odměnu ve výši 300 000 dolarů (7,3 milionů korun).

Mnohem více zajímavostí na vás čeká už od neděle 11. prosince ve 21:00 na Discovery Channel.