28.02.17 Aktuality

Kdo se stal kynologem roku 2016?

Šestý ročník ankety Kynolog roku už zná své výherce. Na slavnostním večeru, který proběhl v sobotu 25. února, bylo rozdáno 22 ocenění. Absolutním vítězem se stal Václav Ouška, který se loni na podzim se svým psem Qvidem stal Mistrem světa ve sportovní kynologii.

 

Sál Divadla U22 v Uhříněvsi se v sobotu 25. února zaplnil netradiční společností. Své lidské páníčky sem doprovázeli i jejich psí parťáci, protože se zde oslavovaly úspěchy české kynologie za uplynulý rok 2016. Odborná porota vybírala vítěze ze 73 nominovaných kynologů každé z 11 sportovních kategorií a z šesti juniorských. Z jednotlivých vítězů se přímo během večera volil vítěz absolutní – Kynolog roku 2016 a Junior roku 2016. Veřejnost svým hlasováním na internetu vybrala ze všech nominovaných Nejsympatičtějšího kynologa. Zvláštní ocenění – Kynologický počin roku – udělil partner ankety, časopis Psí sporty. Za loňský rok tento titul připadl ANNAMAET ECF Mistrovství Evropy v canicrossu, bikejöringu a scooterjöringu, které se konalo v říjnu 2016 v Novém Městě na Moravě. Večerem již tradičně provázel Vladimír Kroc.

Česká kynologická špička

P orotci měli během večera nelehký úkol – z jednotlivých vítězů museli zvolit toho nejlepšího. Úspěchů čeští kynologové v roce 2016 nasbírali opravdu mnoho. Tím největším, který nakonec rozhodl o absolutním vítězovi, bylo zlato z Mistrovství světa WUSV ve sportovní kynologii německých ovčáků. Tento titul vybojoval Václav Ouška se svým psem Qvidem Vepeden v říjnu 2016 v německém Meppenu. Vítězkou v kategorii agility se stala Martina Magnoli Klimešová se svou fenkou Kiki – Mistryně světa FCI a vítězka European Open. V canicrossu první místo již potřetí obsadila Martina Štěpánková. Jejími úspěchy loňské sezóny jsou vítězství z ME v Novém Městě na Moravě v scooterjöringu s psem Nickem a canicrossu s teprve ročním Timem. Loňská absolutní vítězka ankety Vanda Gregorová byla i v letošním ročníku velmi úspěšná a zvítězila v kategorii dogdancing. Nejlepším Juniorem roku byl zvolen Zdeněk Smrček – juniorský Mistr Evropy a Mistr republiky v agility. Figurantem roku se stal Václav Kuncl a ocenění Nejsympatičtější kynolog veřejnost udělila Martině Bolehovské. I přes to, že je jí teprve 11 let, se se svým velškorgim účastnila ME v dogfrisbee v Roudnici nad Labem a věnuje se i dogdancingu a agility. Veškeré výsledky naleznete na webu www.kynologroku.cz.

Už jste slyšeli o dogbiatlonu a noseworku?

Během večera byly představeny nejen hodnocené sportovní disciplíny, ale i dvě nové. Dogbiatlon, který je spojením canicrossu a střelby z bezpečných laserových pušek. Přímo na pódiu si dobrovolníci mohli vyzkoušet, jak se z nich střílí. Další ukázkou přímo na pódiu byl nosework, nejnovější psí sport vycházející z nejdůležitějšího smyslu psů – čichu. Psi při něm musí umět rozlišit jednotlivé pachy a označit ten správný, který po něm psovod chce.

O anketě Kynolog roku

Anketu Kynolog roku organizuje společnost VAFO PRAHA s.r.o., český výrobce krmiv Brit. Šestý ročník měl celkem 11 sportovních kategorií, v každé z nich odborná porota udělila pěti nominovaným kynologům body a určila tak vítěze. U sportů, kterým se věnují i junioři, porota stejným způsobem vybrala nejlepšího ze tří nominovaných juniorů. Odborná porota ze sportovní kynologie zvolila i Figuranta roku a z vítězů jednotlivých sportovních kategorií Kynologa roku a Juniora roku – Absolutního vítěze. Veřejnost hlasovala napříč sportovními disciplínami od 16. ledna do 16. února pro Nejsympatičtějšího kynologa roku.

Sportovní kategorie zahrnují agility, canicross a dogtrekking, dogdancing, dogfrisbee, flyball, mondioring, mushing, obedience, pasení, sportovní kynologie a záchranařina. Juniorskými disciplínami jsou agility, canicross, dogdancing, dogfrisbee, obedience a sportovní kynologie.

Redakce časopisu Psí sporty, jenž je partnerem ankety, uděluje také ocenění Kynologický počin roku. Tento titul připadne člověku, závodům nebo jinému činu – zkrátka čemukoli, co je dle uvážení redakce tak výjimečné, že si zaslouží být vyzdviženo i tímto způsobem.