20.03.15 Aktuality

Kynolog roku 2014 zná své vítěze

Odborná porota zvolila vítěze 13 kategorií a hlasy veřejnosti rozhodly o Absolutním vítězi a vítězích v kategoriích Junior, Trenér, Figurant a Chovatel roku.

Všichni milovníci psů a psích sportů oslavili svůj svátek v sobotu 7. března 2015. V pražském divadle U22 se totiž konalo slavnostní vyhlášení výsledků ankety Kynolog roku 2014. Tato psí anketa je zaměřená na lidi. Představuje především ty, kdo stojí za úspěchem psích miláčků. Ať už jsou to úspěchy sportovní, nebo chovatelské.

Ve 4. ročníku ankety hlasovala odborná porota i široká veřejnost, 52 členná porota vybrala vítěze 13 sportovních kategorií a zároveň nominovala do veřejného hlasování o Absolutního vítěze celkem 65 sportovců. Široká veřejnost svými hlasy rozhodla nejenom o Absolutním vítězi ankety, ale také o vítězích kategorií Junior, Trenér, Figurant a Chovatel roku, kam bylo přihlášeno 37 kynologů, ti zároveň soutěžili i o titul Absolutní vítěz. Hlasovalo se od 19. ledna do 15. února 2015 na webových stránkách www.kynologroku.cz, kde jsou k dispozici také kompletní výsledky.

„Cílem ankety Kynolog roku je ukázat krásu kynologie a vyzdvihnout sportovní, chovatelské a další kynologické úspěchy. Čeští kynologové patří mezi světovou špičku, takže konkurence je obrovská a už jen dostat se do ankety je úspěch. Máme velkou radost, že naši kynologové dosahují tak obdivuhodných výsledků a že anketou můžeme alespoň trochu podpořit a zviditelnit jejich úspěchy,“ Jana Kulísková, předseda spolku Česká kynologie a autorka a hlavní organizátorka projektu.

Z více než 17 tisíc zaslaných hlasů jich nejvíce získala a Absolutním vítězem ankety se stala Lenka Špidlenová a její šiperka Leon. Celkem obdrželi 494 hlasů. Lenka Špidlenová zároveň zvítězila i v kategorii Junior roku. Vítězstvím v anketě podtrhla úspěšný rok 2014, kdy získala například titulu vicemistra z European Open Junior, neoficiálního mistrovství světa juniorů v jednom z nejoblíbenějších psích sportů agility.

Na druhém místě v absolutním hlasování skončila letošní vítězka kategorie Agility Martina Magnoli Klimešová (469 hlasů). Martina se v roce 2014 stala se svojí fenkou Kiki mistryní světa v agility. Třetí místo obsadil vítěz kategorie Figurant roku Jan Böhm, který získal 455 hlasů. Letos byl boj o prvenství velmi vyrovnaný, v minulém ročníku by i počet hlasů za letošní třetí místo stačil na vítězství.

V anketě Kynolog roku se také uděluje jedno zvláštní ocenění - Kynologický počin roku 2014. Cenu uděluje redakce časopisu Psí sporty. Za rok 2014 cenu získala akce Brněnské psí dny (www.brnenskepsidny.cz). Organizátorům se podařilo naplnit představu o tom, jak by se měly akce s psími sporty pořádat - místo lehce dostupné pro širokou veřejnost, soutěže na špičkové úrovni, doplněné o ukázky méně populárních psích sportů a aktivit, workshopy a přednášky, stánky s kynologickým zbožím, skvělý catering a doprovodný program.

Výsledky sportovních kategorií:

Vítěz v kategorii Agility: Martina Magnoli Klimešová a Csimota Irhaberki (Kiki)

Vítěz v kategorii Canicross a dogtrekking: Martina Štěpánková a Clif

Vítěz v kategorii Coursing: Dagmar Fialová a Dusha Ochotnika Mraja

Vítěz v kategorii Dogdancing: Vanda Gregorová a All That Brandy Gentle Mate (Brandy)

Vítěz v kategorii Dogfrisbee: Alena Smolíková a Action Jerry Malina Gang (Jerry)

Vítěz v kategorii Dostihy: Luděk Měchura a Candelora Tileco

Vítěz v kategorii Flyball: Hop Trop Prague

Vítěz v kategorii Mondioring: Věra Hlaváčková a Bowle Bennet Štíhlouš

Vítěz v kategorii Mushing: Radek Havrda

Vítěz v kategorii Obedience: Dana Valešová a Andromeda Sub Tilia (Medy)

Vítěz v kategorii Pasení: Miroslav Koško a Nick Miveko

Vítěz v kategorii Sportovní kynologie: Martin Plecháček a Antrax Ostraryka

Vítěz v kategorii Záchranáři: Iva Lžičařová a Chira od řeky Labe

Výsledky speciálních kategorií:

Chovatel roku: Beata Štýbrová

Figurant roku: Jan Böhm

Junior roku: Lenka Špidlenová

Trenér roku: Jiří Ščučka

Více informací, včetně kompletních výsledků a fotogalerie, najdete na stránce www.kynologroku.cz