03.10.15 Aktuality

Monínec zažil psí rekord

O víkendu 19. až 20. září se na středočeském Monínci sešlo téměř 150 psů. Psi pokořili rekord, když se jich na molo místního Pilského rybníka vešlo i s páníčky skoro 50. Na programu akce Monínec patří psům byla také ukázka práce psů Policie ČR a celá řada soutěží.

Sobota byla ve znamení charitativního běhu, jehož výtěžek bude věnován na opuštěná zvířata. Od 12 hodin se závodilo v kategoriích canicross muži. O hodinu později se utkaly i ženy. Neděli odstartovala výstava fotografií se psí tematikou a současně i zahájení Soutěže psa Ruperta. Ta zahrnovala celkem 15 zábavných disciplín, jako jsou třeba skoky přes překážky, slalom, tunel, štěkání na povel nebo aport rohlíku. Výhodou tohoto klání byla skutečnost, že si cenu odnesl každý pes, který se zúčastnil. Táborský Agility klub, jenž se věnuje základnímu výcviku poslušnosti a chování psů, předvedl ukázky své činnosti chvíli po 13 hodině. Poté následovala ukázka práce psů Policie ČR a balanční techniky a canisterapie Moniky Procházkové a také lovecký výcvik retrívrů. MVDr. Michal Hollan z pražské veterinární kliniky Na Vyhlídce poradil, jak se starat o zdraví našich čtyřnohých miláčků a Kateřina Sládková z psího salonu Eliška zase ukázala, jak je stříhat, trimovat a upravovat.

Vyhlášení výsledků a předání cen Velké psí fotosoutěže proběhlo v 16 hodin. Ceny se rozdělovaly ve čtyřech různých kategoriích: Psí foto léta, Pes a Monínec, Nejvtipnější foto a Cena diváků. Odborná porota, která snímky vybírala v prvních dvou kategoriích, se skládala z členky týmu organizátorů soutěže Czech Press Photo, fotografky a galeristky Veroniky Souralové, držitele mnoha ocenění včetně ceny Czech Press Photo Dana Materny a Jaroslava Krejčího staršího, který stojí za vznikem místní turistické oblasti Toulava. Hlavním porotcem byl Ondřej Neff, spisovatel a novinář, vydavatel internetových deníků Neviditelný pes a propagátor digitální fotografie. V kategorii Psí foto léta uspěla Petra Malachtová, v kategorii Pes a Monínec Petra Špatná, v kategorii Nejvtipnější foto Kateřina Volejník a v kategorii Cena diváků Jana Marčanová. „Psí foto léta prozrazuje fotografické vidění autorky, kdy vnímala celou situaci zapadajícího slunce a ne pouze psa jako objekt,“ okomentoval Neff vítězný snímek.

Závěr nedělního odpoledne patřil psímu rekordu, konkrétně tomu, kolik psů najednou se vejde na nové molo, které je na blízkém rekonstruovaném Pilském rybníku. Na dosažení rekordu dohlížela pelhřimovská agentura Dobrý den, která domácí rekordy registruje a současně vydává Českou knihu rekordů. Celkem bylo na molu i s pány 48 psů. Bez nich tam pak vydrželo 28 čtyřnohých mazlíčků. Vloni se na Monínci soutěžilo o rekord, jaký největší počet psích štamgastů obsadí jednu z restaurací areálu a předloni o nejvyšší počet psů na místní lanovce. Do příštího roku se pracovně počítá s tím, že budou psi obtiskovat svoje tlapy na obří plátno, které zde bude umístěno.

Foto: Dan Materna a Petra Malachtová