29.06.13 Aktuality

Pejsek za vysvědčení? Promyslete náklady!

Konec školního roku je tu a spousta rodičů přemýšlí, jestli svým dětem za pěkné vysvědčení dodatečně věnuje ještě jedno velké překvapení – pejska.

Pokud váš potomek touží po štěněti (nebo i vy sami o něm uvažujete), zbystřete. Péče o psa je nákladná na finance i čas. Celou rodinu tak čekají nejen radosti, ale i starosti o srst, očkování a další nezbytnou péči. Tak jako měsíčně utratíte tisíce za jídlo, drogérii a léky pro sebe i své blízké, nemalé finance si žádají i naši čtyřnozí kamarádi. Na kolik vyjde průměrná měsíční péče o pejska? Je to velmi individuální. Vše záleží na velikosti psa, jakou péči potřebuje jeho srst, jak kvalitní mu dopřejete stravu a na četnosti návštěv veterináře.

Pořizovací cena

Uvědomte si, že pořizovací cena psa je pouze vstupní investice a náklady na chov ji za jeho život mnohonásobně převýší. Zbytečně nešetřete, protože jistě chcete, aby váš pejsek byl zdravý. Velký důraz proto věnujte výběru štěněte a informujte se i na zdravotní stav jeho rodičů a prarodičů. Pokud vám můžeme radit, přednost dejte raději psovi s průkazem původu (s PP), kde máte jistotu, že rodiče byli uchovněni. To znamená, že nejen splnily exteriérové požadavky standardu daného plemene, ale museli absolvovat i ustanovené zdravotní testy (u velkých plemen např. vyšetření na dysplazii kyčelního kloubu, u kolií např. vyšetření na PRA a CEA - dědičné nemoci očí atd.). Stejně tak se testuje povaha a temperament. Extrémně nervózní, bázliví nebo agresivní jedinci se z chovu vyřazují. Jedině u psa s PP máte jistotu, kdo byli jeho předci a víte, že je to skutečně plemeno, které chcete. Na druhou stranu si ale musíte uvědomit, že průkaz původu není záruční list pevného zdraví! Ovšem při koupi štěněte bez průkazu původu se vystavujete většímu riziku případných zdravotních komplikací nebo labilní, nevyrovnané povahy. Pokud nemáte zájem navštěvovat výstavy, ale chcete jen zdravého pejska, můžete zvolit štěně s PP s menší exteriérovou vadou (např. bílý flek na hrudi apod.). I přes určitý „nedostatek na kráse“ bude mít PP, protože pochází z kontrolovaného chovu. Cena takových štěňat je většinou nižší. Jestliže se přece jen rozhodnete pro štěně bez PP, vybírejte opravdu seriózního chovatele, kterému nejde o zisk, ale záleží mu na zdraví psů. Další možností, ke které bychom se přikláněli, je poskytnout domov některému pejskovi z útulku. Najdete tam štěňata, starší psy, čistokrevná plemena i křížence a navíc uděláte dobrý skutek.

 

Správná strava

I když někteří lidé psům předkládají nedojedené zbytky od oběda nebo nejlevnější marketové granule, pokud vám záleží na zdraví a kondici psa, otázku kvalitní výživy nepodceňujte. A finance? Velká plemena spořádají za měsíc přibližně jeden pytel granulí (cca 15 kg, cena okolo 1000 Kč). Pokud psovi občas „přilepšíte“ kapsičkou, konzervou nebo nějakými pamlsky, náklady se pochopitelně zvýší. Máte-li doma menšího pejska, granule mu vystačí na dvojnásobek času a cena se tak o poznání snižuje.

Pečujte o srst

Péče o srst je závislá na délce a struktuře. Krátkosrsté pejsky stačí dvakrát do roka (nebo podle potřeby) umýt vhodným šamponem, který vás vyjde přibližně na sto korun. Pokud doma chováte psa, kterým se chlubíte na výstavách, zcela jistě věnujete jeho srsti mnohemdůkladnější péči. Zejména stříhání výstavních mazlíčků v salónech je nákladná záležitost, která spolkne měsíčně pár set korun. Už před příchodem do salónu je potřeba myslet na to, že je nutné zbavit pejska hrubých nečistot a různých parazitů. Zde je dobré použít šetrné šampóny a kondicionéry, po kterých bude jeho srst nejen lesklá a hladká, ale zbaví ho i škůdců (např. Arpalit Neo). Dbát na čistotu byste měli i u pejsků, kteří necestují po soutěžích a máte je doma jen pro radost. Bojovat proti nepříjemným cizopasníkům můžete i pomocí speciálních přípravků. Vyplatí se to obzvlášť v létě, kdy dotěrná havěť čeká v travních porostech, až kolem proběhnete se psem. Své čtyřnohé kamarády můžete ochránit obojky, spot-ony nebo třeba antiparazitálním sprejem. Přípravky bojující proti parazitům seženete od několika desítek korun do několik set.

Pelíšky, misky a jiné nezbytnosti

Podobnou částku investujete i do ostatních nezbytností, které zaručují psovi spokojený život. Například běžnou nerezovou či plastovou misku pořídíte od čtyřiceti korun, keramická vyjde dráž. Cenové rozdíly jsou i mezi pelíšky, které můžete pořídit už od stovky (pro malé psy). Pokud však chcete pro vašeho psího kamaráda skutečně prvotřídní zboží, na trhu jsou k dostání i vyhřívané. Jejich cena však přesahuje tisíc korun. Potřebovat budete i vodítko, obojek, náhubek, případně i přepravní box apod. Zapomenout byste neměli ani na finance za návštěvy veterináře, které nejsou zrovna nejlevnější (například v případě operace se připravte i na sumu v řádech tisíců korun) a pravidelné poplatky za psa.

Investujete i čas

Starat se o psa neznamená jen vynakládat peníze, ale především obětovat svůj volný čas. Jeho délka závisí na temperamentu i plemenné příslušnosti. Některá plemena totiž vyžadují mnohem více každodenní péče než jiná (délka venčení, kartáčování aj.). Zapomínat byste neměli ani na úklid chlupů po vašem čtyřnohém kamarádovi, které se budou vyskytovat po celé vaší domácnosti. Rozdělte si proto v rodině tyto činnosti tak, aby pes nestrádal a dostal vše, co potřebuje.