19.12.17 Aktuality

Radnice Prahy 5 se stará o dva labradoří sourozence

Novými členy týmu Městské části Praha 5 se od čtvrtka 16. listopadu stala labradoří dvojka Yasmína a Yukon, ze kterých by se v budoucnu měli stát vodící psí profesionálové. Štěňata si ve Středisku výcviku vodících psů (SVVP) při sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých v Jinonicích převzali do tzv. předvýchovy starosta Ing. Pavel Richter a zástupce starosty Martin Slabý.

 

Bude to měsíc, co mají Yasmína a Yukon nové páníčky a pod jejich dohledem se také učí novým dovednostem, aby se z nich za pár měsíců stali vodící psi profesionálové. Konkrétně Yasmínka si v péči starosty Pavla Richtera za první měsíc osvojila např. jízdu v dopravních prostředcích – tramvaji a autobusu, a také autě. Autem jezdí denně a všechny transporty snáší velmi dobře. Vodící pes však musí zvládat běžné situace a jakýkoliv pohyb v exteriéru i interiéru, aby v budoucnu dokázala pomáhat svému nevidomému páníčkovi.

„Snažíme se s ní proto navštívit řadu různorodých míst, aby si zvykala na město i lidi kolem. Tento měsíc jsme se tedy vydali do obchodního centra a vyzkoušeli jízdu po eskalátorech. Rovněž jsme se vydali na adventní koncert Doodles, přednášku cestovatele Ladislava Zimbury, absolvovala se mnou akce se seniory a řadu pracovních jednání. Pravidelně chodí do restaurací, kde musí v klidu sedět nebo ležet. Co se týče poslušnosti, v tuto chvíli cvičíme přivolávání a aportování, a to hlavně kovových klíčů,“ vyjmenovává starosta Prahy 5 Pavel Richter a dodává, že krom nových kousků Yasmínka celkově prospívá. Za uplynulý měsíc přibrala 4 kg, čímž zdvojnásobila svoji váhu. Radniční kancelář považuje za svůj domov a přijala zde všechny za svoji smečku. Je velmi přátelská a hravá jako každé štěně.

Yasmínka i Yukon budou v péči radnice Praha 5 celkem deset měsíců, poté se vrátí do SVVP a podstoupí „ostrý“ výcvik na vodící psy. V praxi Středisko výcviku vodících psů svěřuje psy do předvýchovy spíše do péče jednotlivcům, radnice Prahy 5 je tak vůbec prvním případem, kdy se jich ujala nějaká instituce.

„Nápad vzít si štěňata na předvýchovu se zrodil při výročí dvaceti let existence střediska výcviku. Dozvěděli jsme se, že bývá nedostatek dobrovolníků, kteří by se starali o psy právě prvních deset měsíců a naučili je základním návykům a připravili je hlavně pohybovat se mezi lidmi v různém prostředí,“ vysvětlil Pavel Richter, jenž se stará o Yasmínku. „Postarat se o štěňata a pomoci tak nastartovat jejich finančně náročný výcvik pro nás bude výzva a zábava. A víme, že pomůžeme dobré věci,“ doplnil zástupce starosty Martin Slabý, kterému byl svěřen Yukon.

V rámci předvýchovy je nejdůležitější naučit svěřence režimu venčení a aportování. „Aportovat by měli i klíče, čím dříve se to naučí, tím lépe, starším psům je to už nepříjemné a je s nimi těžší práce,“ vysvětlila Michaela Holasová ze SVVP. Výchovu psů i jejich zdravotní stav bude SVVP na pravidelných setkáních „kontrolovat“. První setkání proběhlo 3 prosince 2017. Po ukončení předvýchovy začne výcvik na vodící psy, který trvá zhruba 6 až 10 měsíců. Povaha a zdravotní stav pak rozhodují o tom, zda je pes vhodný jako vodící.

Yasmína a Yukon, labradorští retrieveři, se narodili 28. 9. 2017 americkým rodičům. Jsou z vlastního chovu SVVP. Mají dalších pět sourozenců, kteří rovněž postupují předvýchovu.

Foto: Archiv MČ Praha 5