06.12.14 Život se psem

Silvestr bez strachu z petard a ohňostrojů

Pro mnoho pejskařů je silvestrovská obliba střílení petard a ohňostrojů noční můrou. Není divu, vždyť pro naše čtyřnohé kamarády je zvuk s tím spojený děsivý a vyvolává v nich hrůzu. Bohužel ne každý má možnost odejet na toto kritické období roku někam mimo civilizaci. Většina z nás zůstává v ruchu běžného života a potýká se s problémem...

Můžeme s tím opravdu něco udělat? Existuje řešení? Odpověď je jednoznačně ano. Velmi účinnou metodou na „silvestrovské potíže“ jsou Bachovy květové esence. V poslední době se jejich využití pro psy celkem rozšířilo, i když ne všichni mají zkušenost, že by fungovaly. Z praxe musím říct, že fungují vždy! Podmínkou však je, že musí být správně namíchané, tzn. je třeba vybrat vhodné esence, a to nemusí být vždy lehké.

Bachovky na strach

Dobrá zpráva je, že co se Silvestru týče, tak se ve výběru není možné splést, neboť zde je příčina u všech psů stejná – strach v nejrůznější podobě a v nejrůznějších projevech. Sada 38 esencí totiž obsahuje pět esencí, které jsou určené přímo na strach. U psů se využívá především kejklířka, která léčí strach ze známých věcí, topol-osika, který je na strachy v případě, když nevíme jejich příčinu, a snědek okoličnatý, který je vhodný na hrůzu a zároveň léčí traumata.

Takže buď můžeme prostě jen koupit kejklířku, která by u běžných případů měla stačit, nebo ji smíchat ještě se snědkem okoličnatým. Druhou (poněkud levnější) variantou je terapeut, který se mícháním Bachových esencí zabývá. Namíchá nám jednu či dvě lahvičky přímo na tuto situaci (např. přidá ještě krizovou esenci) a my nemusíme kupovat několik lahviček.

Kdy je začít užívat?

Bachovky můžeme samozřejmě použít až v daný okamžik, kdy se pes bojí, ale mnohem účinnější (a pro majitele psa i klidnější) způsob je začít podávat je již v těchto dnech. Ze zkušenosti mohu říci, že u všech mých psích klientů Bachovky na strach z petard zafungovaly spolehlivě. U 90 % z nich vymizel strach úplně, zbylých 10 % byli psi, jejichž strach hraničil s hrůzou a projevoval se naprosto nepřiměřeným chováním. U těchto jedinců zůstala lehká nervozita.

Výhodou esencí je především maximální bezpečnost, tzn. že nejsou návykové a po odstranění strachu nedochází k jeho návratu. Samozřejmě nedojde-li k nestandardní situaci, např. že někdo hodí psovi petardu pod nohy. Bohužel i s tím se často setkávám, když ke mně přijdou majitelé hafíků, kteří se začali bát právě proto, že nějakému, abych slušně napsala pitomcovi, přišla tato zábava vtipná. Žijeme však v reálném světě a s podobnými lidmi se prostě setkávat budeme, ať se nám to líbí, nebo ne.

Kolik a jak často?

Podávání je velmi jednoduché. Protože se jedná o tzv. informační medicínu (stejně jako homeopatie), je důležité dostat potřebnou „informaci“, která je obsažená v esenci, do těla psa. Základní informace – tedy jedna dávka – jsou čtyři kapky. A množství informace, kterou je třeba denně podat, jsou čtyři dávky. Jednoduše řečeno je třeba psovi kapat čtyřikrát denně čtyři kapky. Není třeba přesné časové rozvržení, jako je tomu např. u antibiotik. Pokud chodíme do práce, stačí psovi kápnout, když vstaneme, než odcházíme do práce, když se vrátíme z práce, a než jdeme spát. Časové rozložení se podřizuje časovým možnostem každého majitele.

Na piškotek

Často čtu, že pes, jakmile vidí majitele s Bachovkama, bere do zaječích. To je zbytečné. Není třeba psa stresovat, že mu musíme kapat přímo do tlamy, nebo že to musí být přesně čtyři kapky (a než to napočítáme, tak pes bude vystresovaný). Kapky můžeme nakapat na piškot, pamlsek, do žrádla, do vody, prostě někam, kde to bude psovi příjemné. Ani kapání přímo do tlamy nemusí být horor. Stačí jen vzít kapátko, natáhnou cca 4 kapky (jednou vyzkoušíme kolik to tak přibližně je, a pak již víme) a bez emocí, zcela v pohodě (jako když kontrolujeme zuby) jen nadzvednout mordu a kápnout na sliznici tlamy. Tělo je spojená nádoba a centrální nervová soustava už bude přesně vědět, kam získanou informací poslat. Jak jsem již napsala, minimální dávka je čtyřikrát čtyř kapky denně, ale nestane se nic, pokud to bude o kapku více.

Vyplatí se začít s předstihem

Začneme-li s kapáním již nyní, pak i občasná bouchnutí petardy, která začínají počátkem prosince, bude hafan snášet v mnohem větším klidu. A i pro nás to bude určité uklidnění, že by ten letošní Silvestr přece jen mohl být ve větší pohodě, než ty předchozí.

Text: Šárka Janouchová, www.krasnacarodejka.cz