14.11.15 Život se psem

Zívání – únava i stres

Když váš pes zívá, nemusí to vždy znamenat, že je unavený, někdy to vyjadřuje spíš stres než únavu. Je to jeden z prvních prostředků, které pes využije, aby se uklidnil.

Některé psy unavuje například dlouhý trénink, kdy se opakuje jeden a ten samý cvik stále dokola. Proto začnou zívat nebo se zadní tlapkou škrábat na hlavě, tak uvolní stres a odpočinou si od velkého soustředění... Ale stejně jako lidé, tak i psi zívají, když se nudí nebo je unavuje všední rutina. Někdy začnou zívat, když vidí jiného psa zívat. Však to znáte, zívání je nakažlivé.

Zívání psovi může pomoct snížit krevní tlak a zachovat klid ve stresové situaci. Zvyšuje přívod kyslíku do mozku a zrychluje srdeční tep.

Zívání při výcviku

Pokud si všimnete, že pes během tréninku začal zívat, zkraťte ho, nebo zařaďte nějakou hru na odreagování. Váš pes se snaží zíváním naznačit, že potřebuje odpočinout. Psi se nejlépe učí při krátkém mini-výcviku. Při výcviku postupujte pomalu, krok za krokem, a budujte výcvik na předchozích úspěších. Během tréninku komunikujte se svým čtyřnohým kamarádem jasně, stručně a srozumitelně. Jestliže byste vysílali protikladné nebo matoucí povely, váš pes, který se vám bude snažit zavděčit, zareaguje zíváním, protože cítí stres a úzkost. Jednoduchý trik, jak uklidnit úzkostného psa? Olízněte si rty a sami dlouze zívněte.

Boj proti nudě

Snažte se, aby se z každodenního venčení nestala rutina. Berte psa na nový místa, vymýšlejte mu nové úkoly a hry.

Zdroj: Arden Mooreová: Jak to ten pes myslí? Vizuální průvodce „psí řečí!, Mladá fronta, 2014