09.12.16 Péče

5 tipů, jak udržet psa v kondici i přes zimu

Zima se přihlásila o slovo a my jsme, ač neradi, museli obléct kabáty a zabalit se do teplých šál. Nezapomínejme však ani na naše čtyřnohé kamarády a podívejme se, jak jim můžeme pomoci přežít zimní měsíce ve zdraví.

Určité rozdíly tu jsou – jinak budete pečovat o hlídače, který je zvyklý pobíhat kolem domu a jinak o „gaučáka“, který se ven dostane minimálně. V každém případě ale platí, že pes musí být v dobré fyzické a psychické kondici.

1. Sláma v boudě

Hlídací pes, který je zvyklý na celoroční pobyt venku, může zůstat venku i přes zimu. Nesmíte ale podcenit přípravu – pes potřebuje bytelnou a dobře zateplenou boudu (ideální jsou boudy s předsíňkou, aby do ní nefoukalo). Do boudy dejte dostatek slámy. Ano zní to zvláštně, ale má to svůj důvod – přikrývky a textilie snadno navlhnou a pes může nastydnout, zatímco sláma příjemně hřeje. Pokud je to možné, umožněte pejskovi přístup do garáže nebo temperované kůlny, kde přečká největší mrazy.

2. Tlapky v teple

U malých pejsků, které máte doma, je situace o poznání snazší. Pobyt venku zkraťte na minimum a ranní venčení posuňte na pozdější hodinu, kdy teplota není tak nízká. Krátkosrstému pejskovi pořiďte obleček, který ho před zimou ochrání. V poslední době se velmi diskutovaným tématem staly botičky pro psy, jedni je zavrhují jako výstřelek módy, jiní je vítají jako účinnou pomoc. Botičky chrání tlapky před solí, malými kamínky i před omrzlinami. Pravdou je, že ne každý pes si na ně zvykne a první krůčky mohou být přinejmenším komické. Patříte-li k odpůrcům psí módy, pak nezapomeňte pejskovi po vycházce tlapky umýt a ošetřit mastným krémem či vazelínou.

3. Teplo v bříšku

Stejně jako nás v zimě nejlépe zahřeje horká polévka, tak i naše čtyřnohé kamarády potěší něco teplého do žaludku. Granule zalijte teplým masovým vývarem a porci oblíbené konzervy ohřejete. Přes zimu potřebuje pes mít tukové zásoby, takže mu klidně dopřejte o něco větší porce, které rozdělíte na ráno a večer. Pro správné fungování organismu jsou důležité i vitaminy a další doplňky stravy. Například kloubní výživa funguje jako prevence před pohybovými problémy, které se v zimě často projevují. Nezapomínejte ani na dostatek vody – miska s vodou v zimě často zamrzá, proto měňte vodu několikrát denně a lijte do misky teplou vodu.

4. Očistu nechte na jaro

V zimě svého chlupáče nekoupejte, pokud to není opravdu nutné. V případě, že se přece jen rozhodnete dopřát pejskovi koupel, nepouštějte se do ní ve dnech, kdy teplota klesne pod -5 °C. Po koupání psa pořádně vysušte a ven ho vezměte nejdříve za 10 hodin od koupele. V opačném případě si koledujete o komplikace spojené s prochladnutím. V některých případech může mít prochladnutí za následek rýmu, zápal plic, zánět ledvin, angínu nebo zhoršení pohyblivosti.

5. Pohyb pro radost i pro zdraví

Vy i váš pes jste zvyklí se hodně a často hýbat. Ve svém režimu klidně pokračujte i v zimě, jen zvažte, který sport je pro vašeho psa vhodný. Když se rozhodnete vyzkoušet mushing (jízdu s psím spřežením), skijoring (běh se psem na lyžích) či jiný sport, poraďte se s odborníkem a dbejte na správný tréninkový plán. Stravu psa je vhodné obohatit o kloubní výživu, která pomůže lepšímu fungování kloubů psa v zátěži. Pohyb je důležitý pro všechny psy bez výjimky – pes, který je zvyklý být zavřený v kotci by se měl alespoň 2x denně proběhnout. Protáhne si ztuhlé tělo a rozproudí krevní oběh, tím pádem se i zahřeje.