02.07.13 Péče

Císařovy nové šaty

aneb Když je kabát těsný

Stalo se vám někdy, že jste z šatníku ve spěchu popadli kabát nebo sako, které jste již nějakou dobu neměli na sobě? V rychlosti jej obléknete a spěcháte ke dveřím. V okamžiku, kdy natáhnete ruku a sáhnete po klice, cítíte odpor pod pažemi a na ramenou...

Hlavou vám proběhne: „Ach to zatracené sako se snad srazilo.“ Máte zpoždění, proto nemáte čas se převléknout. V saku se necítíte úplně pohodlně, a tak se celý den při všem, co děláte, cítíte trochu omezení. Snažíte se vyhnout větším nebo delším pohybům, kdy se například musíte pro něco natáhnout, abyste se v těsném svršku cítili co nejvíce volně a pohodlně. I když bez velkých obtíží fungujete, pokud potřebujete běžet rychle nebo udělat rychlý pohyb, není to pro vás jednoduché. A stejný pocit zažívá mnoho psů každý den svého života... Není to proto, že by snad přibrali na váze, ale jejich kůže je jejich tělu těsná. Kožich psů by měl být uvolněný, stejně jako je naše kůže! (Samozřejmě někdy je kůže volnější, to záleží na plemeni.) Bez ohledu, zda se jedná o chrty s pevnou kůží nebo lovecké psy s volnou kůží, vždy by měla být pružná a ležet na těle komfortně. Má-li pes pod kůží problém nebo, je-li jeho „kabát“ těsný, nemusí to být pro netrénované oko na první pohled rozpoznatelné. Jediná cesta, jak to zjistit, je jemně zvedat psovi srst na zádech a ramenou.

Vznik problému
Jak se vlastně psovi stane jeho kožich těsný, nebo dokonce přiroste ke svalu? Kůže a podkožní tkáně jsou tvořeny tak, aby byly fluidní. Kůže i fascie (povázka – vazivový obal svalu podobný bílé pavoučí síti) a svaly pod srstí jsou ve vzájemném vnitřním vztahu a z důvodu, aby správně fungovaly, musí spolupracovat. Pokud jsou tyto struktury příliš zatěžovány, nebo dokonce přetěžovány (například přílišným jednostranným opakováním nějakého cvičení či aktivity), mohou se dostat do napětí a tyto podkožní struktury začnou vysychat, tzn. namísto přirozeně sliznatého a kluzkého prostředí vyschnou a/nebo se „přilepí“ ke svalu. K tomu dochází kvůli konstantnímu přetěžováním během léčivého procesu v těle, kde probíhá nepřetržitý zánět. Většina tkáně se „přisátím“ k přilehlému svalu snaží získat sílu a stabilitu, kterou kvůli poškození nebo neustupujícímu zranění ztratila.

Otestujte ho
Pokud se rozhodnete posoudit flexibilitu a pohyblivost srsti vašeho psa, je třeba to provádět s největší opatrností a s citem. Pokud má pes srůsty (tzn. kůže je „přilepená“ k podkožním strukturám či svalu) může jakoukoli manipulaci se srstí v tomto místě cítit podobně, jako byste strhávali náplast ze živého masa! Protože to je to, co vlastně děláte. Takže buďte opatrní! Nejvhodnější způsob počátečního posouzení je prostý pohyb plochou dlaně vaší ruky přes tělo psa. Jestliže se zdá, že pohyb jde snadno, pak můžete postoupit k tzv. rolování kůže, což je nejbáječnější relaxační technika pro oba – páníčka i psa! Snadno se ni oba stanete závislí :-)


Jak začít s technikou rolování?
Než budete rolování na všeho psa přímo aplikovat, je vhodné vyzkoušet si tuto techniku nejprve na jiném člověku. Pak použijte obě ruce. Vezměte malý kousek srsti mezi prsty a palec (samozřejmě počet prstů záleží na velikosti psa) a velmi jemně rolujte kůži pomocí „kráčejících“ prstů v jakémkoliv směru na jeho zádech a ramenou. Váš palec je pasivní a pouze udržuje rolovací vlnu. Pohyb by měl být plynulý připomínající vlnu rolující se napříč tělem psa. Rolování může být aplikováno v jakémkoliv směru. Čím více budete měnit směr, tím lépe. V místech, kde je kůže příliš pevná, nebo při doteku není cítit její volnost, bude třeba mnohem více péče a jemnosti. Pro psa mohou být tato místa extrémně choulostivá a citlivá.

Zvyšování elasticity kůže
Při provádění této metody by srst měla lehce „téct“. Pokud tomu tak není, ukazuje to na to, že v podkoží není něco v pořádku a měli byste pokračovat jen s největší opatrností. Je-li technika správně prováděna, je až neuvěřitelné, jak rychle můžete pozitivně změnit elasticitu kůže.

Kde ji lze bezpečně použít?
Na krku, ramenou a zádech. Opatrnost je nutná v oblasti pánve a na žebrech. Není vhodná pro nohy. Buďte opatrní, abyste neštípali nebo nezapichovali nehty do kůže. Pokud psovi nedělá tato masáž radost, přestaňte a hledejte radu u profesionála.

Pro štěňata i psí seniory
Tato mnohostranná technika nejenže může uvolnit a zlepšit pohyblivost, ale (jak již bylo zmíněno) pomůže vám s identifikací případného problému. Můžete ji aplikovat na všechny psy od štěňátek (starších 6 měsíců), veterány až po psy s artrózou, u kterých je všeobecně velká potřeba kompenzace pohybu spojená se svalovou nerovnováhou a následnými potížemi v podkoží.

I na vzhledu záleží
Dalším pozitivním efektem je „příval“ krve do kůže. Uvolnění jakýchkoliv podkožních srůstů pomáhá zlepšení toku kapilární krve do kůže, což má velmi pozitivní vliv na vzhled srsti stejně jako na celkový vzhled psa. Masáží můžete dát vašemu psovi neviditelný, avšak hluboce přínosný a mnohem pohodlnější nový „kabátek“!


Více o této metodě , stejně jako o nových technikách, dozvíte na semináři s anglickou terapeutkou Julií Robertson. Osvojíte si dovednosti, jak efektivně využívat masážní techniky ke zlepšení zdraví a každodenní pohody vašich čtyřnohých přátel. Julia se myoterapii (dotyková terapie, zaměřující se na posouzení, léčení a rehabilitaci pohybové bolesti a s tím spojených patologií) věnuje více než 12 let.

Více na www.krasnacarodejka.cz

Text: Šárka Janouchová

Foto: Ivana Čelikovská - fotografování koní, psů a jiných zvířat, www.fotoivana.cz