10.10.15 Péče

Jak docílit krásné srsti?

Lesklá, zdravá a správně vybarvená srst není jen znakem toho, jak je o psa pečováno, ale především známkou dobré kondice a pevného zdraví. Jaké faktory ovlivňují kvalitu srsti a můžete je ovlivnit?

Kvalitní strava

Složení krmiva, které psovi podáváte, je nejdůležitější pro krásnou srst. Strava by měla být pestrá a obsahovat veškeré živiny a potřebné vitaminy. Pokud krmíte granulemi, nezapomínejte číst jejich složení a sledujte, jak psovi sednou. Pozitivně ovlivňují srst i různé doplňky stravy, například biotin či různé oleje. O olejích si můžete přečíst zde

Vnější péče o srst

Lesklé srsti je možné také docílit pravidelným česáním. To nejenže zbavuje pejska vypadlých chlupů, ale pomáhá roznášet kožní mazivo po celé délce srsti. Samozřejmě je nutné zohlednit plemeno, délku a strukturu jeho srsti a podle toho zvolit vhodný kartáč. Na vyčesávání podsady skvěle funguje furminátor. Důležitou součástí vnější péče o srst je také koupání. To by však nemělo být praktikováno častěji než jednou za měsíc (pokud se tedy pes v něčem „voňavém“ nevyválí, to jdou všechna pravidla stranou). Vsaďte na kvalitní šampóny určené pro zvířata. Často koupaní psi, jejichž majitelé používají levné produkty, mají přesušenou kůži a sklony k tvorbě lupů a šupinek. Po „šampónování“ psa dobře opláchněte, abyste předešli podráždění a různým alergickým reakcím.

Kožní problémy a parazité

Psa je třeba pravidelně prohlížet. Ať už kvůli možným kožním problémům, jako je suchá kůže a lupy, nebo parazitům (klíšťata, blechy). Proti těm se však dá úspěšně bránit různými antiparazitky. V případě, že se vám zdá kůže psa podrážděná, neměli byste čekat, jak se to vyvine, ale navštívit veterináře, který předepíše vhodné léky nebo poradí, kde by mohl být kámen úrazu.