22.03.14 Péče

Klíšťata jsou tu, chraňte svého psa!

Ačkoli byl první jarní den teprve před pár dny, venku to vypadá, že je jaro v plném proudu. Ale teplé počasí probudilo k životu i nezvané hosty – klíšťata. Proto doporučujeme pořídit vašemu čtyřnohému kamarádovi včas účinnou antiparazitární ochranu.

 

Psi se v dnešní době řadí mezi plnohodnotné členy rodiny, kterým je věnována ta nejdůkladnější péče. A stejně jako dopřáváte svým mazlíčkům kvalitní krmivo a rozptýlení v podobě různých hraček, měli byste věnovat pozornost i jejich zdraví. Zvláště v jarních a letních měsících je napadají různí parazité. A blechy a klíšťata se stávají nejen zdravotním rizikem, ale také hrozbou pro vaši domácnost. Účinnou prevencí proti nezvaným hostům je používání antiparazitních přípravků.

Jaké vybrat?

Sprej

Pokud dáváte přednost sprejům, vyzkoušejte například Arpalit Neo. Poradí si zejména s blechami, klíšťaty i s jejich larvami ve všech vývojových stádiích a zabrání nákaze nemocemi, které přenášejí. Samotná aplikace je jednoduchá. Sprej stačí protřepat a lehce nastříkat ze vzdálenosti 15 cm proti srsti. Psí kožich je poté vhodné pořádně pročesat kartáčem. Jedině tak se přípravek dostane až ke kůži a aktivní složky mohou bojovat proti dotěrným parazitům. Ošetření je možné opakovat po 1 týdnu. Psa byste neměli po aplikaci přípravku 48 hodin koupat. Zároveň je doporučeno ho přibližně 1 den držet z dosahu dětí. Arpalit Neo sprej je ideálním přípravkem nejen pro psy, ale i plazy, ptáky a jinou drobnou zvěř. Doba působení je odvozená od druhu (podrobnosti naleznete na etiketě). V případě koček se použití Arpalitu striktně vyvarujte!!! Zároveň s ošetřením zvířete je vhodné vystříkat přípravkem do mokra i jeho pelech a nechat zaschnout.

Spot-on a obojky

Velmi účinnou formou prevence jsou spot-on preparáty nebo speciální obojky. Vybrané spot-on přípravky mají výhodu v počtu různých parazitů, před kterými psa chrání. Obojky poskytují zase ochranu až na několik měsíců. Oba druhy antiparazitik jsou volně prodejné u veterinářů, v lékárnách nebo v obchodech s chovatelskými potřebami.

Spot-on přípravky ve formě pipet, které se aplikují zvířeti přímo na kůži, účinkují až jeden měsíc. Pro psy jsou určeny například pipety Advantix, které je chrání před parazity dokonce pětinásobně – proti klíšťatům, blechám, komárům, bodavým mouchám a všenkám. Advantix má unikátní repelentní účinek proti klíšťatům, komárům a bodavým mouchám, díky němuž odpudí parazita dříve, než se stačí zakousnout a přenést na psa infekci. K dostání je ve čtyřech různých baleních dle hmotnosti zvířete. Je vhodný i pro štěňata, kterým je možné přípravek nanášet již od 7 týdnů věku. Bezpečný je i pro březí a kojící feny. Ale pozor, Advantix je možné aplikovat pouze psům, kočky netolerují účinnou látku permethrin. Abyste dosáhli žádaného účinku, je nezbytné aplikaci pravidelně opakovat jednou za měsíc. Velkou výhodou přípravku je jeho odolnost vůči vodě, účinnost se koupáním nesnižuje.

Čtyřnohému mazlíčkovi můžete pořídit také speciální obojek proti vnějším parazitům. Mezi osvědčené značky se řadí například Scalibor či Kiltix. Obojek Kiltix je určen pro psy na ochranu před klíšťaty a blechami po dobu až 7 měsíců. Obsahuje dvě účinné látky a je k dostání ve třech velikostech pro všechna plemena psů, včetně štěňat od 3 měsíců věku. Účinnost obojku se nesnižuje ani ve vodě.

Pro psy i kočky je určen například obojek Foresto, který po dobu až 8 měsíců odpuzuje a hubí klíšťata a jejich larvy a nymfy. Působí také proti dospělým blechám ve všech jejich vývojových stádiích. U psů navíc účinkuje proti všenkám a byla prokázána účinnost také proti svrabu. Jako jediný svého druhu působí obojek Foresto repelentně proti klíšťatům. Jedna z obsažených účinných látek způsobí tzv. hot foot efekt neboli efekt rozpálené plotny, který znemožní setrvání parazita na kůži psa či kočky. Účinné látky postupně napadají nervový systém škůdce, paralyzují ho, takže není schopen proniknout do kůže zvířete a sát krev. Nemůže tak dojít k přenosu některého ze závažných infekčních onemocnění. Posléze klíště vlivem repelentního účinku přípravku uhyne. Díky účinným látkám je zároveň bezpečný i pro štěňata od 7 týdnů věku a koťata od 10 týdnů věku. Obojek je voděodolný a lze jej zakoupit ve dvou velikostech – pro kočky a malé psy a pro větší psy. Obojek je zcela bez zápachu.

Antiparazitární obojek je ideální pro chovatele, kteří hledají jednoduchou, účinnou a dlouhodobě působící ochranu, která není finančně tak nákladná jako spot-on pipety.

Pudry a šampony

Další možností je použití antiparazitárního šamponu nebo pudru. Například Bolfo pudr je vhodný pro okamžité hubení parazitů. Aplikaci je nutno opakovat 1-2x týdně.

Speciální oblečky

Žhavou novinkou jsou také oblečky s repelentním účinkem. Fungují na principu mechanické ochrany doplněné účinkem permethrinu. Vyrobeny jsou z komfortního materiálu, který je pružný a lehký (softshell navíc neprofoukne a nepromokne). Ale pozor, obleček se nesmí používat na kočky. Obsahuje totiž permethrin, který je pro ně extrémně jedovatý! Lze ho používat u štěňat od 8 týdnů i pro březí a kojící feny. Jistě oceníte také jednoduché oblékání na suchý zip, za krkem je otvor pro připnutí vodítka k obojku. Obleček má účinnost 30-50 pracích cyklů do 40°C bez použití aviváže. Po ztrátě účinnosti ho lze nadále používat jako běžný obleček pro psa.