31.01.18 Péče

Musí se pes šamponovat?

Dodnes lze mezi pejskaři slyšet tvrzení, že příliš časté mytí není pro psa zdravé a pes šampon vůbec nepotřebuje. Jedná se o mýtus. Použití šamponu zdraví psa rozhodně nepoškodí. Naopak. Je jen nutné zvolit kvalitní produkt a zohlednit typ srsti a citlivost kůže. Díky pravidelné koupeli bude kožíšek vašeho mazlíčka hezčí a lesklejší, pes nebude nepříjemně cítit, kůže bude po odstranění vypadaných chlupů a lupů lépe dýchat. Navíc díky pravidelnému mytí spíš objevíte kožní onemocnění nebo parazity.

Omyl, že pes se nesmí koupat, pochází z dob, kdy se na hygienu zvířat moc nedbalo. Pes sloužil především jako hlídač a celé dny trávil venku při práci nebo u boudy. Také psí šampony nebyly přizpůsobené specifickým potřebám psů, takže zvířata často dráždily. V dnešní době, kdy psy bereme spíše jako členy rodiny a mnohdy s námi sdílejí gauč nebo dokonce postel, je pravidelné mytí už nutností. Proto nečekejte, až se váš pes vyválí v páchnoucím „nadělení“, ale zařaďte koupel mezi pravidelné úkony v péči o vašeho mazlíčka.

Jak často?

Ideální frekvenci mytí nelze určit, záleží na plemenu a typu srsti, způsobu života (byt/zahrada), jestli bydlíte ve městě nebo na vesnici (městský pes je více vystaven prachu a zplodinám). Obecně psi s dlouhou hedvábnou srstí potřebují častější šamponování, než psi krátkosrstí, kterým stačí často jen osprchování vodou. Ve městě se doporučuje mýt s šamponem zhruba jednou za 14 dní až měsíc, případně jednou za dva měsíce, pokud je pes pravidelně vyčesáván a oplachován vodou. K dostání jsou i šetrné produkty, se kterými můžete koupat psa každý týden, pokud to kůže a srst psa vyžaduje.

Sledujte složení

Používejte pouze šampony speciálně vyvinuté pro psy. Kvalitní šampony respektují pH psí kůže, takže mohou být aplikovány často. Doporučujeme vybírat šetrnou kosmetiku s obsahem bylinných silic a rostlinných extraktů, vyživujících olejů a vitamínů, bez obsahu parabenů a silikonů. Druh šamponu volte vždy podle typu srsti a způsobu použití. Pokud si nevíte rady, s výběrem vhodného produktu se můžete poradit v psím salonu, u veterináře nebo u zkušeného chovatele vašeho plemene.

Tip: Vyzkoušejte například nové specializované psí šampony Fitmin For Life. Na výběr je celkem z 8 druhů: pro štěňata, pro denní užití, regenerační, zklidňující, antiparazitní, šampon pro péči o bílou či tmavou srst a šampón s kondicionérem (doporučená cena je 69 až 79 Kč).

Zdroj: Dr. Laetitia Barlerinová, 100 falešných předsudků Pes, CPress, 2012

Foto: pixabay.com