13.03.17 Plemena

Americký bezsrstý teriér

Historie

Americký bezsrstý teriér je nové plemeno, které vzniklo v USA a zatím není uznané FCI. První představitelka, fenka Josephine, se narodila v roce 1972 z vrhu čistokrevných osrstěných krysích teriérů (rat terrier). Chovatel Edwin Scott postavil chov na potomcích Josephine. Ke šlechtění využíval krysí teriéry. Jeho cílem však bylo, aby bezsrstí psi byli samostatným plemenem. V roce 1999 byl v United Kennel Club představen krysí teriér a při té příležitosti Edwin Scott a další šlechtitelé souhlasili, aby bezsrstí psi byli zapsání do registru UKC jako krysí teriéři – bezsrstý druh. Po tomto vydělení dostali všichni bezsrstí krysí teriéři a všichni jejich osrstění potomci název původně vybraný Edwinem Scottem - americký bezsrstý teriér. United Kennel Club uznal amerického bezsrstého teriéra 1. ledna 2004.

Využití a povaha

Je to bystrý pes, který má stále spoustu energie. Je velmi zvídavý a díky vrozené inteligenci se snadno učí nové povely. Předkové tohoto plemene byli šlechtěni k lovu, takže lovecký instinkt mají tito psi stále v krvi. Kvůli absenci srsti jsou však bezsrstí jedinci k lovu nevhodní. Osrstění psi jsou stále nebojácní a houževnatí lovci. Americký bezsrstý teriér je velmi přátelský společník, vychází dobře jak s dětmi, tak s ostatními psy a dokonce i s kočkami. Miluje lidskou společnost a veškeré aktivity se svým pánem vykonává s nadšením. Jako správný teriér je aktivní a výborně se hodí pro různé psí sporty, zejména pro agility. Velmi rád běhá a aportuje. Doma bývá klidný a rád se mazlí.

Vzhled

Jedná se o dobře osvaleného, malého až středního teriéra. Preferovaný poměr délka těla k výšce je 10:9. Hlava je široká, mírně klenutá, klínového tvaru, a úměrná velikosti těla. Uši mají tvar V, jsou posazeny na vnějších okrajích lebky a mohou být vztyčené, špičaté nebo zakulacené. U amerického bezsrstého teriéra se může vyskytnout množství barev a vzorů kůže (bezsrstá varianta) i srst může mít mnoho barev a vzorů (osrstěná varianta). Oba druhy mohou mít ocas stočený nahoru nebo může být kupírovaný jako u osrstěných psů. U bezsrsté varianty se štěňata rodí s hebkou zakrnělou podsadou, která pokrývá celé tělo. Tato „podsada“ postupně vymizí do 6 až 8 týdnů, od této doby by štěně mělo být úplně bezsrsté. Dospělý pes nemá chlupy kromě vousů a pesíků na čenichu a obočí. Na těle dospělého psa může být krátká, velmi jemná srst. Kůže je jemná a teplá na dotek. Bezsrstá varianta se může potit, když je v přílišném teple nebo ve stresu. Osrstěná varianta psů má srst krátkou, hustou, hladkou. Vousy se neodstraňují.

Péče

Bezsrstí psi podtřebují chránit před sluncem (mazání opalovacím krémem) a chladným zimním počasím (psí oblečky se používají při minusových teplotách). Psi tohoto plemene milují pohyb, takže jejich majielé by měli být aktivní lidé, kteří jim poskytnou dostatek fyzického vyžití.

Zdroj informací: standard plemene

Foto: Wikimedia Commons