11.04.17 Plemena

Boerboel

Búrský buldok

Historie

Jedná se o jihoafrické národní plemeno, které zatím není uznané FCI. Boerboel je velký, silný, odolný, houževnatý a inteligentní pracovní pes, který se v Jižní Africe chová již od 17. století. K vývoji plemene přispěli různí psi typu mastifa z Evropy i velcí psi z Afriky. Typický vzhled boerboelů se velmi podobá vzhledu asyrských psů v období zhruba 700 let před Kristem. Za prapředky boerboela jsou však považování psi, kteří si do jižní Afriky během kolonizace přivezli evropští přistěhovalci na ochranu svého nového domova. Postupem času je křížili se psy domorodců podobného typu. Oficiální historie plemene je velmi mladá. Až v roce 1980 bylo registrováno zhruba třicet zvířat k chovnému využití. V ČR je chov plemene teprve v začátcích.

Využití a povaha

Boerboel je spolehlivý, inteligentní hlídací pes. Ve své domovině se využívá především pro ochranu rodin, rozlehlých farem a k dohledání raněných šelem. U nás se využívá jako výborný hlídač a rodinný společník. Svou rodinu miluje nadevše a na její obranu je schopen postavit se komukoli. Je sebevědomý a neohrožený, ale respektuje potřeby rodiny. Pravdou však zůstává, že není psem pro každého! Díky své tělesné konstituci má velkou sílu a pokud pes nebude svého pána respektovat a poslouchat, člověk nemá šanci nad ním fyzicky vyhrát. Již od štěněte je nutné zaměřit se na důslednou výchovu a socializaci. K neznámým lidem a psům je nedůvěřivý. Ke své rodině je oddaný, rád se mazlí.

Vzhled

Boerboel je impozantní pes typu mastifa, robustní, s hladkou srstí. Třebaže má silné a svalnaté končetiny, měl by být současně dobře pohyblivý. Je vyvážený, všechny části jeho těla by měly být v dokonalé rovnováze. Hlava je krátká, široká, hluboká, čtvercová a svalnatá s dobře vyplněnými lícemi. Obličejová část hlavy může být s černou maskou nebo bez ní. Barva očí může být v jakémkoliv odstínu hnědé, ale tmavší než srst. Srst je krátká, hladká a hustá. Uznávané barvy jsou krémově bílá, světle žlutohnědá, červenohnědá, hnědá a všechny odstíny žíhané. Ideální výškou psa je 66 cm v kohoutku. Minimální výška činí 60 cm a horní maximum není omezeno, pokud je zachována celková vyváženost stavby těla psa. Ideální výška fen je 61 cm. Výška fen se může pohybovat v rozpětí od 55 do 69 cm.

Péče

Plemeno se těší dobrému zdraví díky přirozenému výběru v jeho chovu. Lze ho chovat jak doma, tak venku. Vzhledem ke krátké srsti je vhodné pořídit mu dobře zateplenou boudu. Nehodí se do kotce nebo jako hlídač objektů, kde by byl celý den sám. Vyžaduje pozornost svého pána. Má rád dlouhé procházky a další aktivity, rozhodně to není „gaučový povaleč“. Aby byl zdravý, je nutné ho krmit kvalitní stravou.

Zdroj informací: standard plemene

Foto: pixabay.com