11.10.14 Život se psem

Krátký rozhovor s Martou Kubišovou

Marta Kubišová je nejen známá zpěvačka, ale i velká milovnice zvířat. Jaké má zkušenosti s útulky a proč se stala patronkou kampaně na jejich podporu?

Máte nějakého psa? Jaký je jeho příběh?

Jorkšírku Bijou mám od jejích 7 let. Než jsem se jí ujala, tak žila ve smečce, kde neudržela na uzdě svůj temperament a žárlivost. Napadala dvě staré a handicapované pudličky před zraky mladé kříženky dobrmana a ta Bijou při ochraně pudliček několikrát zle potrhala. Naštěstí má Bijou tuhý kořínek a všechny eskapády přežila. Věděla jsem, že miluje velké psy, i přes špatnou zkušenost s dobrmankou, a tak jsem nabídla majitelce, že to s Bijou zkusím. A tak jsem pořídila své azavačce společnici. Věkově byly od sebe 2 roky. Bijou a Ganiet se do sebe zamilovaly na první pohled. Zabydlela se u nás překvapivě rychle a suverénně, akorát neznala kočky, takže první týden dělala, že v bytě žádné nejsou. Zato teď je jejich velká šéfová.

Měla Bijou na začátku nějaké potíže?

Ne, absolvovala jen čištění zoubků a nezbytnou kastraci.

A jak zvládá váš vytížený pracovní program?

Většinou jí beru všude s sebou, když to nejde, tak jí přijede vyvenčit dcera.

Mnoho let spolupracujete s pořadem České televize „Chcete mě?“, s nímž cestujete po útulcích v ČR a natáčíte nabídku zvířat k adopci. Dokázala byste odhadnout, kolik útulků jste již navštívila?

To opravdu není možné odhadnout za těch 22 let, co pořad existuje. Některé útulky mezitím zanikly nebo se rozdrobily do různých domácích depozit. Nových útulků vzniká také dost. Někam jezdíme opakovaně alespoň jednou do roka.

Jak se daří útulkům v ČR? Jaké jsou nejzávažnější problémy, s nimiž se potýkají?
Většinu útulků trápí přeplněnost, nedostatek finančních prostředků na veterinární péči a také nedostatek krmiva.

Co byste na závěr vzkázala čtenářům?

Nebojte se adoptovat zvíře z útulku, ovšem po důkladné rozvaze! Pokud si to nemůžete z nějakého důvodu dovolit, tak prosím alespoň podpořte kampaň Pomozte nám plnit misky v útulcích.

Pomozte naplnit misky v útulcích

Provozovatelé útulků se snaží opuštěným zvířatům nahradit domov a poskytnout jim navíc chybějící lásku a péči. Často tak činí s vypětím sil a financí. Zabezpečit někdy až 150 zvířat v jednom útulku totiž není lehký úkol. Proto vznikla kampaň „Pomozte naplnit misky v útulcích“, která již šestým rokem vybraným a prověřeným útulkům daruje krmivo a tím jim umožňuje ušetřené finance investovat jinde, například postavit nové kotce či zaplatit veterinární péči. Pomoci můžete také vy! Stačí v období od 18. srpna do 2. listopadu nakoupit výrobky Pedigree a Whiskas.