07.02.18 Štěně

Kritické období socializace a citlivosti

Přivezli jste si domů malé štěňátko? Pak nepodceňte první týdny vašeho soužití. Štěně totiž prochází dvěma obdobími, která jsou velmi důležitá pro jeho chování v dospělosti. Jestliže se v této době něco pokazí, mohou se později objevit problémy, které se obtížně odstraňují.

Kritické období citlivosti

Toto období trvá od 8 do 12 týdnů věku. Jakýkoli zážitek, který během této periody vyvolá u psa náhlý strach, může mít za následek, že pes bude po zbytek života v podobných situacích nervózní a ustrašený. Zvlášť pokud je plaché povahy a podědil sklon k nervozitě. Zejména v tomto období je potřeba vyhnout se fyzickým trestům a hrubým nápravným opatřením. Štěně by nemělo být delší dobu bez společenského kontaktu.

 

Kritické období socializace

U většiny štěňat začíná toto období ve 3 týdnech a končí ve 12 až 13 týdnech věku. Štěně by se během této doby mělo setkávat s co největším počtem různých typů lidí a zážitků a mělo by poznat co nejvíce nejrozmanitějších zvuků a situací. S větší pravděpodobností z něj pak vyroste zdravě sebevědomý jedinec, který se v životě bude lépe přizpůsobovat novým situacím.

 

Zdroj: J. M. Evans, Kay White, Průvodce péčí o psa, Brázda, 2014

Foto: pixabay.com