21.10.13 Výchova a výcvik

Hračky patří na místo

Taky se u vás doma všude povalují nejrůznější psí hračky? Pak naučte svého chlupáče pěkně si je uklidit do krabice. Nejenže je to praktické, ale samozřejmě to psa zabaví.

Navíc když se pes naučí odnášet předměty na jedno místo, může vám pak při domácích pracích skutečně pomáhat. I když třeba jen tím, že odnese špinavé prádlo k prádelnímu koši. Předpokladem hry je, že pes umí aportovat.

Jak na to?

Postavte před sebe krabici, proutěný košík nebo bedýnku a dejte psovi povel, aby aportovat hračku. Když přijde i s hračkou v tlamě, řekněte „dej“ a natáhněte ruku, ale hračku mu neberte. Pes by měl tento pohyb ruky už znát z aportování a hračku tedy nechá automaticky spadnout na zem. Tentokrát však spadne do krabice. V tuto chvíli nastává ta správná chvíle na odměnu (pokud používáte klikr, tak kliknete a dáte mu pamlsek). Nácvik trénujte se všemi jeho hračkami, aby později skutečně uměl všechno sbírat ze země.

 

Ujednoťte si, co znamená povel „dej“ a co „pusť“. Verbální signál „dej“ nebo jiné slovo, které zvolíte, znamená, že pes prostě jen nechá hračku spadnout. Naproti tomu slovo „pusť“ používejte jen při aportování, když pes musí předmět držet, dokud mu ho neodeberete. V případě, že pes nechce hračku z tlamy pustit, držte přímo pod jeho čenichem pamlsek. Jakmile tlamu otevře, hračka zamíří přímo do sběrného koše. Ve stejný okamžik vyslovte „dej“ a odměňte ho (klik a pamlsek). Postup opakujte tak dlouho, dokud si pes úklid skutečně neosvojí...

 

Zdroj: Výcvik psa podle jeho temperamentu, Antje Hebel, Grada, 2011, www.grada.cz