07.09.14 Výchova a výcvik

Jak často trénovat?

Pokud se zabýváte otázkou, jak často se svým čtyřnohým přítelem trénovat základní povely nebo nacvičovat veselé kousky, pak čtěte dále.

Ideální je cvičit dvakrát denně deset až patnáct minut. Taková délka tréninku psa neunaví, ale dostatečně udrží jeho zájem, aby byl schopný se soustředit. Víc toho být nemusí. Mnohem důležitější je, aby pes naučené dovednosti přenesl do běžného fungování. Proto kdykoli si vzpomenete, nechte ho spontánně provést nějaký povel nebo trik. Může to být obyčejné „sedni“ nebo „lehni“, „dej pac“ nebo třeba válení sudů - jednoduše úkon, který pes umí. Vašeho chlupáče to pobaví a když k tomu navíc dostane jako odměnu nějaký pamlsek, bude nadšený a motivovaný k dalšímu výcviku. Navíc se udržuje ve formě jeho schopnost „pamatovat si“. Samozřejmě mu pokaždé nemusíte dávat chutnou odměnu, stačí ho slovně pochválit a ukázat mu, jakou máte z jeho šikovnosti radost.

Kratší dobu, ale častěji

Hlavní pravidlo zní: Dbejte na to, aby všechny tréninkové lekce byly krátké. Skončete ještě ve chvíli, kdy psa cvičení baví, tím udržíte jeho motivaci. Navíc i z časového hlediska je jednodušší začlenit do denního plánu několik kratších cvičení.

Krok za krokem

Při trénování nových povelů a dovedností si dejte na čase. Teprve v okamžiku, kdy váš pes cvik opravdu dokonale zvládne, můžete jít o krok dál... Začněte od jednodušších cviků, jako je sedni a lehni. Pamatujte však na to, že nejdůležitější ze všeho je, aby si pes osvojil přivolání!

Prázdný žaludek = větší motivace

Závěrem vám ještě poradíme, abyste trénovali před krmením, psa pak budou pamlsky mnohem více motivovat ke spolupráci. Je to jednoduché a osvědčené. Také můžete odměňování využít k podání části denní krmné dávky, aby váš mazlíček z přemíry pamlsků zbytečně nepřibíral na váze.

Zdroj: Antje Hebel, Výcvik psa podle jeho temperamentu, Grada, 2011