29.08.13 Výchova a výcvik

K čemu jsou dobré veselé triky?

Proč je vhodné naučit psa podávat pac, válet sudy nebo třeba chytat pamlsek za letu? Vždyť to k ničemu není a ze psa to dělá jen cvičenou opici, argumentují odpůrci. Jenže obratné kousky nepřináší radost jen majitelům, ale především psům...

Přece jen udržet psa po celý život šťastného, pozorného a duševně zdravého vyžaduje po člověku čas a odhodlání. Trénování různých fíglů není žádným „cvičením opic“ a nemá to co dělat s cirkusem. Psům se jednoduše líbí, když mohou plnit nějaké úkoly, za které se jim dostává uznání. Posiluje to jejich sebevědomí. Nehledě na to, že klasický povel „k noze“ nebo třeba „na místo“ je z pohledu psa často stejně tak smysluplný jako panáčkování nebo podávání packy.

 

V divočině

Pokud srovnáme život psů domácích s jejich volně žijícími příbuznými, najdeme tam pochopitelně mnoho rozdílů. Vlci stráví největší část dne obstaráváním potravy. Zároveň musí také hlídat svoje doupě, zahánět nepřátele, svá mláďata naučit správným loveckých dovednostem aj. Ovšem psi žijící v bytech nemají k plnění žádné úkoly. Krmení dostávají v misce dvakrát denně zcela automaticky, jejich pelíšek je v naprostém bezpečí a s výchovou štěňat si většina z nich taky nemusí dělat starosti. Jak ale využít všechny ty pudy, instinkty a nadbytečnou energii? Právě nacvičováním a opakováním různých zábavných triků můžete nahradit zmíněné přirozené činnosti uvnitř smečky. Nenásilnou formou psa mentálně zaměstnáte, při různých cvičením aktivujete jeho přirozené instinkty a odbouráte stres z nic nedělání. Přestože pes neloví kořist, vyžaduje po něm cvičení maximální preciznost, výdrž a koncentraci.

 

Pochvalu nepodceňujte

Psi mají moc rádi, pokud jsou pochválení za správně provedený cvik a když bude navíc následovat i odměna v podobě nějakého dobrého pamlsku, budou nadšeně spolupracovat. A radost bude na obou stranách! Navíc společně strávené chvíle posilují vzájemný vztah a upevňují přátelskou vazbu na člověka. A stejně jako každý jiný trénink, stabilizuje také nacvičování triků hierarchii v rodinné smečce. Majitel chce něco po psovi a on to provede. Tak se vlastně jednoduše pomocí hry umocňuje páníčkova alfa pozice. Díky společným aktivitám, jako je třeba identifikace a přinášení předmětů, se člověk stane v očích psa zbožňovaným idolem, kterého bude pes ctít a respektovat. A to naprosto přirozeně, bez zbytečného násilí nebo drilu.

 

I vy máte svoje koníčky

Určitě jste si všimli, že pes vás často pozoruje a čeká na to, jestli nevymyslíte nějakou činnost, do které by se mohl zapojit. Obyčejné a stokrát omílané opakování povelů, jako sedni – lehni – místo – zůstaň, neuspokojí ani vás samotné, natož pak psa. Proto je vhodné vymýšlet stále nové aktivity. Trénováním veselých kousků zaženete dlouhou chvíli a vnesete do stereotypu něco nového. Vždyť i vy máte svou práci, přátele, koníčky, knížky a časopisy, televizi a rádio a spoustu dalších podnětů, zatímco váš pes má jen vás!

 

Vybavení nepotřebujete

Velkou výhodou veselých triků je to, že k nim většinou nepotřebujete žádné speciální vybavení a pomůcky. Kousky můžete provádět skoro všude (např. zavírání dveří, hledání předmětů, rozsvěcování světla apod.). Vyplatí se vám ale pořídit si jednu jednoduchou a levnou pomůcku – klikr. Učení s jeho pomocí půjde rychleji a pro psa bude srozumitelnější. Jakmile pes cvik zvládnete, už nemusíte klikat. Samozřejmě můžete nacvičovat i bez klikru, například psa do požadované pozice nalákáte pomocí pamlsku jako při nácviku poslušnosti. Stejně je ale osvědčená a účinnější metoda usměrňovat chování psa pomocí klikru a pamlsku.

 

Zdroj: Výcvik psa podle jeho temperamentu, Antje Hebel, Grada, 2011, www.grada.cz