29.08.13 Výchova a výcvik

Nečistotní špicové

Máme s přítelem tři psy. Všichni jsou to kluci - dva bráchové německých malých špiců (stáří 9 měsíců a 1 a půl roku) a větší kříženec (necelé 3 roky). Prosím vás o radu, co dělat, když kálejí a čůrají doma, i když jsou pravidelně venčení. Větší kříženec to udělá jen občas, ale ti malí častěji, než je přijatelné. Měli doma na svém místě podložku (plínu), teď ji chci zrušit. Stále ale vykonávají potřeby na místě, kde byla podložka. Prosím proto o radu, jak tomu zabránit.

 

Odpověď:
Psíci malých plemen mají mnohem rychlejší metabolismus než větší psi, a proto močí i kálejí mnohem častěji. Zvláště když jsou dva (u vás dokonce tři), jsou stále aktivní, pozorují jeden druhého, vzájemně se provokují k aktivitě. Takže jejich potřeba močit a kálet je zhruba každé dvě hodiny, při větší aktivitě ještě častěji. To znamená, že byste je měli v těchto intervalech venčit. Vzhledem k tomu, že tato potřeba nebývá pravidelná, aby se daly vždy správně načasovat procházky (navíc někdy se venku úplně nevyprázdní kvůli chladnému počasí nebo spoustě jiných aktivit), je třeba jim nechat v bytě neustále k dispozici plínku. Představte si, že jste zvyklá chodit doma na záchod a najednou vám ho někdo odstraní! Musí to pro ně být hrozný stres. Odstranění plínky by mohlo vést k tomu, že pejsci začnou hledat k močení a kálení nová místa. A pozor, důležité je netrestat je! Jinak se psi naučí močit na závěsy, zezadu na sedačku apod., protože vědí, že když to najdete, budou potrestáni. Tak to budou dělat tajně. A pak budete ve stresu všichni…

Já mám krysařičku a mívám ji stále s sebou, takže jejím potřebám vyhovím. Když je však sama, máme vždy prostřenou plínku (nyní už noviny), stejně tak v noci a za špatného počasí. Prostě s malým psíkem to jinak nejde, obzvlášť v případě, je-li psů víc.

MVDr. Hana Žertová

Další odpovědi na nejrůznější dotazy naleznete na www.hanazertova.cz