25.10.16 Výchova a výcvik

Přivolání psa pozitivní motivací: základy

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nejtěžší je naučit šibu přivolání. Píše mi mnoho lidí, kteří chtějí v této oblasti poradit. Jelikož se mi dotazy množí, budu se tomuto tématu více věnovat. Jen podotýkám, že přivolání v současnosti zvládáme tak na 60-70 %, ale v poslední době vidím dost výrazné pokroky.

Pozn. Šejminka chodí 2x týdně na cvičák (1x pozitivka v uzavřené hale, 1x klasika venku – někdy vysvětlím, proč si myslíme, že je vhodné kombinovat oboje). Plus navíc jsem k narozeninám dostala voucher na 90 minut individuálního výcviku pozitivní motivací. A tak jsme včera jeli do brněnského Zamilovaného hájku k naší už třetí cvičitelce (víc hlav, víc ví). A včera jsem si teprve uvědomila, co děláme špatně. Pomohu tedy i vám odbourat problémy s přivoláním.

Pravidla:

Hierarchie hodnot

Když chcete, aby pes přiběhl na přivolání, musíte pro něho mít větší hodnotu než to, od čeho ho odvoláváte. Na zvýšení hodnoty pro psa existuje mnoho her, kterým se budu v budoucnu věnovat. Pes si musí uvědomit, že když za vámi přijde, následuje velká odměna – pamlsek, hra…! Nesmíte dopustit, aby si spojil přivolání s koncem volnosti. Tedy nepřivolávat a okamžitě nenasazovat vodítko!!!!!!

Povel „ke mně“

Nikdy nepoužívejte povel „ke mně“, když víte, že za vámi pes nepřijde. Hraje si, ignoruje vás. Když budete 10x volat na psa „ke mně“ a on možná přiběhne na to desáté přivolání, povel „ke mně“ je naprosto na nic. Pes má v hlavě zmatek. Ví, že povel může xkrát ignorovat, aniž by se cokoliv stalo. Chybou, kterou můžete udělat, je, že když přiběhne na to desáté přivolání, vy ho odměníte. Tím mu upevníte ještě to, že 9krát neposlechl. Stejně dostane pamlsek. Když už ho špatně 10x přivoláváte a on nakonec za vámi přijde, neodměňujte ho. Vzdalte se od něj na kratší vzdálenost a pak ho přivolejte znova. Když je pes kousek od vás, většinou za vámi přijde. Až teprve poté ho odměňte. Tedy až za správné chování!

Ještě k povelu „ke mně“. Pokud tento povel používáte špatně, ztratí pro psa jakýkoliv smysl. Proto se s povelem „ke mně“ rozlučte a změňte slovo. Místo „ke mně“ například říkejte „pojď“, prostě cokoliv, co je pro psa nové a nemá ho významově deformované. Abyste nové slovo opět nezničili, tak si pamatujte, že ho můžete používat jen ve chvíli, kdy budete vědět, že na 90 % za vámi pes jde. Tedy napřed zavolejte jménem psa a když se pes otočí a jde k vám, tak teprve zavolejte „pojď“. Tzn. ve fázi, kdy již za vámi jde. Postupem času, když upevníte slovo „pojď“, tak už budete na psa volat jen tímto slovem, nemusíte napřed volat jménem. Postupem času můžete z pojď přejít na „ke mně“, ale až ve fázi, kdy pes bude zvládat přivolání.

Pokud si teď myslíte, že je nesmysl, aby pes uměl na jednu a tu samou věc x povelů, tak vás uklidním. Pes zvládne na mnoho povelů dělat jeden cvik!

Text a foto: Miroslava Kohoutová

Více článků nejen o plemenu shiba-inu najdete na www.zivotseshibainu.cz