17.01.14 Výživa

Cukrovka a jídelníček

I psi mohou trpět diabetem a stejně jako u lidí je to způsobeno nedostatkem inzulínu v organismu. Jaké jsou příznaky onemocnění? A které potraviny preferovat?

Inzulín produkuje slinivka břišní. V těle má tento hormon za úkol regulovat hladinu cukru (glukózu) v krvi. V případě jeho nedostatku se glukóza z potravy hromadí v krvi a buňky pak trpí jejím nedostatkem. Rozlišujeme dva typy cukrovky – primární a sekundární.

 

Primární typ je způsoben poruchou slinivky, která není schopná hormon produkovat. U sekundárního typu ho sice produkuje, ale organismus jej nedokáže z různých důvodů využít.

 

Příznaky

Vzhledem k tomu, že je nástup choroby pozvolný, tak si nemusíte dlouho všimnout, že je se psem něco v nepořádku. Mezi hlavní symptomy patří:

 

  • zvíře má větší žízeň (z hlediska spotřeby je za nadmíru považováno 100 ml vody na kg za den, normální spotřeba tekutin je 60 ml vody na kg a den)

  • větší chuť k jídlu, až „žravost“

  • častější potřeba močit

  • někdy se může vyskytnout pomočování

  • někdy se objevuje hubnutí

  • zvíře je často unavené

  • zhoršuje se kvalita srsti

  • zhoršuje se i zrak

 

U obou typů diabetu je nutné upravit psovi jídelníček a u primárního typu navíc podávat inzulín injekčně (obvykle 1-2krát denně). Dávky inzulínu učí veterinář v závislosti na přítomnosti glukózy v moči. Velmi důležitá je pravidelnost podávaného krmiva. Jestliže pes užívá inzulin, musíte dobu krmení přizpůsobit době vrcholu účinku inzulínu. Pokud pes není léčen, pak se krmí v pravidelných intervalech 5-6krát denně. Krmné dávky by měly být vždy přibližně stejné, aby byl zachován stálý energetický příjem a nedocházelo k velkým výkyvům glukózy v krvi.

 

Obecně lze říci, že náchylnější jsou na toto onemocnění psi trpící obezitou, jedinci, kteří mají nedostatek pohybu, a starší hárající feny (jako důsledek hormonálních změn).

 

V jídelníčku psa s cukrovkou musí být hojně zastoupeny lehce stravitelné bílkoviny, škrob a vláknina. Strava by neměla obsahovat jednoduché cukry a větší množství tuku. Jestliže dáváte přednost průmyslově vyráběným krmivům, poraďte se s veterinářem, jaká značka granulí (případně speciální dieta) je vhodná pro psy cukrovkáře.

 

Pokud krmíte přirozeně, za vhodné potraviny se považuje:

maso – kuřecí, krůtí, ryby, libové hovězí, králík a jehněčí

vnitřnosti – drůbeží žaludky, plíce, dršťky, ledvinky, naopak tučné vnitřnosti (játra, slezina, srdce) je vhodné omezit

syrová zelenina

ovoce – nevhodné je příliš sladké nebo přezrálé ovoce

přílohy – rýže, jáhly, pohanka, brambory

mléčné výrobky – bílé jogurty, neochucené tvarohy, sýr cottage

 

Jelikož organismus nemocného psa neumí účinně využít všechny vitaminy a minerály podávané v potravě, je nutné podávat je extra ve formě doplňků potravy. Z přírodních zdrojů jsou vhodné například mořské řasy (obsahují hodně minerálů). O použití multivitaminových preparátů se poraďte s veterinářem. Vždy mějte po ruce také nějakou potravinu, která obsahuje rychle vstřebatelné sacharidy (např. piškoty) pro případ hypoglykémie, která se může objevit při nadměrném pohybu, nebo jako důsledek hladovění a stresu.

 

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011