03.10.15 Výživa

Jak předcházet obezitě?

Přestože by se mohlo zdát, že obezita je problém pouze lidské populace, opak je pravdou. I psi mohou být pěkně tlustí. Stejně jako u lidí, tak i u čtyřnohých mazlíčků je často na vině nekvalitní potrava a nedostatek pohybu.

 

Domestikovaní psi mají oproti volně žijícím zvířatům ten problém, že jí, protože můžou. Potrava je pro ně samozřejmost a mají ji (skoro) vždy k dispozici. To má však za následek časté přejídání a tloustnutí. Psi se neřídí pouze pocitem hladu, ale i požitkem z potravy. Každý páníček tedy musí vědět, jak velkou porci by měl jeho pejsek denně dostat a tu nepřekračovat. Zároveň je nutné odolat loudění a kňučení pod stolem během rodinného oběda. Lidské jídlo nejenže psům nepatří čistě z principu, ale navíc jim ve většině případů škodí a může být jednou z příčin nadváhy.

Kupujte pouze kvalitní krmivo

Dalším důležitým bodem je výběr správného krmiva. Můžete krmit například podle BARFu, nebo zvolit konzervy či granule. Rozhodnutí je na vás. Vsaďte však vždy na kvalitu, vyplatí se to. O značce se můžete poradit s veterinářem nebo chovatelem, od kterého jste pejska pořídili. Doporučujeme vybírat takové krmivo, které v sobě neskrývá žádné chemické konzervanty. Pokud si chcete přečíst něco o krmení syrovou stravou, můžete zde. Stejně jako pro lidi, tak i pro psy je důležitý pitný režim. Vodu by měl mít pejsek vždy k dispozici a měla by být pravidelně vyměňována. Ideální je voda pokojové teploty.

Dostatečný pohyb

I když jste pracovně vytížení, na svého psa byste si čas udělat měli. Od fyzické kondice se odvíjí i jeho zdraví. Navíc dlouhé procházky či běh v přírodě prospějí i vám. Samozřejmě sportovní aktivity a množství pohybu přizpůsobte konkrétnímu plemeni. Každý pes má jiné nároky. Někteří psi jsou vyloženě sportovně založení, jiní upřednostňují spíš válení na gauči. I tak by měl ale pejsek mít dostatek pohybu a netrpět tím, že na něj nemáte čas.