08.03.15 Výživa

Jaterní dieta

Pokud váš mazlíček trpí onemocněním jater, poohlédněte se po vhodných doplňcích stravy a zároveň mu upravte i jídelníček. Jestliže krmíte granulemi, sáhněte po osvědčených jaterních dietách. V případě, že krmíte klasicky, upravte složení krmné dávky.

Játra jsou pro fungování organismu nesmírně důležitá, jejich hlavní úlohou je odstraňování jedovatých a škodlivých látek z těla. Podílejí se na metabolizmu sacharidů, látkové přeměně tuků a syntetizují látky důležité pro srážení krve. Navíc se také podílejí na trávení potravy v tenkém střevě, tvoří hormony, které zajišťují hospodaření s vodou a také solemi, rovněž uchovávají vitaminy a minerály. Pokud selhávají, pak se objevují hormonální poruchy metabolizmu, poruchy srážení krve, vodnatelnost břicha a v důsledku hromadění toxinů v těle, selhávají ledvin, objevují se poruchy funkce mozku, jež vedou k jaternímu kómatu a smrti. Ovšem stejně jako ledviny mají i játra velkou schopnost kompenzace, pro plnění základních funkcí stačí i pouhá pětina funkční tkáně. Mají také velkou schopnost regenerace, takže i když jsou rozsáhle poškozena, mohou se po správné léčbě bez následků obnovit. Pokud váš pes trpí nějakým onemocněním jater, je velmi důležité dodržovat speciální dietu, aby se mohla zregenerovat o obnovit svou funkci. Jestliže játra nejsou poškozena trvale, po upravení jejich funkce můžete dietu vysadit, v opačném případě je nutné dodržovat šetřící dietu do konce psího života.

Jaké jsou příznaky poškození jater?

Únava, nechutenství, průjem, zvracení, svalové křeče, kožní potíže, skvrny na kůži, vypadávání srsti, nafouklé břicho, nažloutlé sliznice

A příčiny poškození jater?

Obezita, nedostatek pohybu, otrava léky, případně pesticidy či herbicidy, infekční onemocnění, vrozené vady

Některá plemena jsou k poškození jater náchylnější – například bedlingtonský teriér, jorkšírský teriér a kokršpaněl

Dietní opatření

Vzhledem k tomu, že játra mají při nemoci sníženou schopnost odbourávat z těla toxické látky, které vznikají při trávení tuků a bílkovin, je potřeba v dietě omezit hlavně příjem těchto dvou látek. Tuky můžeme omezit opravdu výrazně, příjem bílkovin snižte jen částečně a zaměřte se především na kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny, které tolik nezatěžují trávení. Z jídelníčku vyřaďte především tučná masa – kachní, zvěřinu, tučné vepřové, některé vnitřnosti (slezina, játra, srdce) a živočišné oleje. Psovi také nedávejte tučné mléčné výrobky a sýry, ze zeleniny květák, zelí, kapustu, papriku, ředkvičky a okurku. Rovněž mu nepředkládejte tučná semena a ořechy, jako jsou mandle, slunečnicová semínka nebo mák.

Jaké jsou naopak vhodné potraviny?

masa – kuřecí, krůtí, jehněčí, telecí, netučné ryby, králík

přílohy – rýže, brambory, ovesné vločky, kroupy, pohanka

tuky – kvalitní rostlinné oleje (např. panenský olivový)

mléčné výrobky – jakékoli netučné (vyhýbejte se však úplně odtučněným)

zelenina – mrkev, celer, brokolice, chřest, rajčata, čínské zelí

ovoce – jakékoli zralé ovoce

doplňky – ostrpestřec mariánský, pangamin, chlorella

Velikost krmné dávky

Pokud krmíte průmyslově vyráběným krmivem, řiďte se pokyny o krmné dávce, jež naleznete na etiketě obalu od granulí. Jestliže krmíte syrovou stravou, krmnou dávku stanovíte běžným způsobem, tedy 2-3 % ideální hmotnosti v poměru 70-80 % maso + 20-30 % přílohy a 30 % kostí z masové složky. Játrům ulehčíte, pokud krmnou dávku rozdělíte na menší porce a budete je psovi podávat 5-6krát denně. S menším množstvím potravy si poradí mnohem lépe.

Detoxikace

Nezapomínejte ani na detoxikaci, používejte bylinné směsi určené na revitalizaci jater. Vzhledem k tomu, že při poškození jater dochází k horšímu využívání a uchovávání vitaminů, doplňte je vhodným multivitaminovým prostředkem. Velmi důležité jsou hlavně vitaminy B, C a E a dále esenciální mastné kyseliny (omega 3 a 6). Ty se doplňují nejlépe pomocí brutnákového nebo pupalkového oleje. Můžete využít také příznivých účinků ovocných a zeleninových šťáv (např. z červené řepy, celeru, černého rybízu, ananasu atd.)

Zázračný ostropestřec

Pro podporu funkce jater existuje mnoho bylinných prostředků, ale nejznámější je ostropestřec mariánský (bodlák). Jeho výtažky jsou k dostání v podobě čajů, olejů, tinktur a kapslí. Vyšší účinnost (vyšší obsah silymarinu) mají především tablety a kapsle. Silymarin je vysoce účinný při regeneraci i velmi poškozených jater po otravách toxiny apod. Pravidelné užívání ostropestřce odbourává z jater usazené jedy a toxické látky, a tak játra čistí a zároveň regeneruje. Výhodou je i to, že ostropestřec nemá v podstatě žádné vedlejší účinky.

Další výživové doplňky

Alfalfa – bylinka, která je bohatá na vitaminy, pomáhá při regeneraci.

Vlaštovičník – může být podáván kratší dobu (dva týdny), aby se povzbudila produkce žluči.

Pampeliška – povzbuzuje aktivitu jater a ledvin, může být podávána jako kúra nebo trvale (list nebo kořen).

Kurkuma – toto koření je silný antiokxidant, který působí specificky v játrech. Dávkování je 80 mg/kg den.

Lopuch větší – kořen povzbuzuje produkci žluči, podporuje játra, ledviny a lymfatický systém a pomáhá při detoxikaci.

Vitamin C a E – antioxidanty, které pomáhají znovu upravit funkci jaterních buněk.

Vitamin B12 – tento vitamin se ukládá v játrech a je důležitý pro tvorbu krvinek. Měl by být podáván spolu s vitaminovým B-komplexem.

Koenzym Q10 – antioxidant, detoxikuje a posiluje imunitní systém.

Lecitin – pomáhá odbourávat tuky a detoxikovat organismus.

 

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011

Swanie Simon. Zdravá výživa pro starého nebo nemocného psa, syrová strava BARF, vydalo nakladatelství Grada, 2010