03.01.15 Výživa

Potřebuje váš pes přibrat?

Také vašemu mazlíčkovi stále lezou žebra a vy marně přemýšlíte, jak to udělat, aby aspoň trochu přibral? Pak čtěte dále...

Na první pohled se může zdát, že docílit toho, aby pes přibral, je jednodušší, než aby zhubl. Ovšem není to tak úplně pravda. Jsou případy, kdy pes je v podstatě „nevykrmitelný“. Někdy pomůže přejít na tučnější variantu granulí (např. receptury pro psy v zátěži), lehké zvýšení krmné dávky, nebo například zvýšení obsahu tuků, tím že granule lehce polijete olejem (ideálně například lososovým). Psům žijícím venku můžete v zimě přidat do krmiva lžíci sádla (pokud to ovšem budou dobře snášet a nezpůsobí jim to průjem).

Mnoho psům také pomůže přechod z komerčně vyráběné stravy na krmení syrovou stravou. Samozřejmě nemůžete očekávat zázraky na počkání. Nějakou dobu totiž trvá, než si pes na nový druh potravy zvykne (naučí se ji správně trávit a využívat).

Velikost krmné dávky

Základním předpokladem úspěšného nabrání hmotnosti je správný výpočet krmné dávky. Při krmení granulemi výrobce většinou na obalu uvádí rozpětí v gramech, můžete si tedy přečíst, jaké množství je pro psa ideální. Pokud chcete, aby přibral, samozřejmě podávejte vyšší hranici, případně ještě přidejte. Jak na to při krmení podle BARFu? Krmná dávka se vypočítává z ideální hmotností, kterou by pes měl mít. Jestliže s tímto způsobem krmení teprve začínáte, počítejte pro dospělého psa 3 %. Pokud už tak krmíte déle a 3 % psovi nestačí, pak mu podávejte 5 i více %. Vzhledem k tomu, že při zvýšení objemu krmné dávky (více než 3 %), bývá miska často přeplněné, je vhodné krmení rozdělit na více dávek.

Složení krmné dávky by mělo vypadat takto: 50 % masa + 30 % kostí + 20 % příloh

Maso

Do jídelníčku vašeho psa zařazujte častěji tučné ryby (makrela, losos aj.), vepřové maso, hovězí vemeno, tučné vnitřnosti (játra, slezina).

Mléčné výrobky

Pokud je pes dobře snáší, můžete je zařazovat častěji, ideálně v tučnějších variantách (tučný tvaroh, pribináček aj.)

Přílohy

Kromě zeleniny, která má zanedbatelnou kalorickou hodnotu, přidávejte do psího jídelníčku různé přílohy (těstoviny, ovesné vločky, bulgur, kroupy aj.), občas můžete „na přilepšenou“ dát psovi kus obyčejného rohlíku. Samozřejmě s množstvím to nesmíte přehánět, protože pšenice (a často také kukuřice) způsobuje u některých jedinců alergické reakce.

Svačinky

Výborným způsobem, jak docílit, aby pes přibral, je zařazení chutných svačinek. Vhodný je například tučný tvaroh s piškoty a žloutkem, sardinky v oleji, vepřová kůže nebo nožka aj.

Doplňky

Vhodné je také přidání pivovarských kvasnic (Pangamin), které obsahují komplex vitaminů skupiny B, jež se podílejí na správném trávení a rovněž podporují chuť k jídlu, což je důležité obzvlášť u nežravců. Navíc mají pozitivní vliv na stav kůže a srsti.

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011