14.07.16 Výživa

Seriál správné krmení: 1. Jak číst složení uvedené na pytlích granulí?

Chcete pro svého pejska to nejlepší? Záleží vám na tom, co mu každý den předkládáte v misce? Naučte se rozumět etiketám. V dnešní době naleznete na trhu velké množství krmiv, které se liší nejen cenou, ale zejména složením. A kvalita vždy neodpovídá ceně.

Pokud ještě nemáte svou osvědčenou značku a tápete, které granule vybrat, podívejte se na složení krmiva. Bývá označováno jako „nejpravdivější údaj na pytli granulí“, protože výrobce musí v sestupné řadě podle hmotnosti deklarovat suroviny, které byly použity při výrobě. Tyto údaje jsou povinné a kontrolovatelné. MVDr. Markéta Valešová říká: „Mnoho klientů si myslí, že když jsou granule na trhu dlouho a mají tedy své „jméno“, tak jsou pro jejich pejska to nejlepší, nebývá to ovšem vždy pravdou a to právě pro vysoký obsah např. obilovin, kukuřice a vedlejších živočišných produktů. Dalším velkým problémem jsou reklamy, které většinou chovatelům předkládají zavádějící a klamné informace.“

Konkrétní pojmenování
Kvalitní značky granulí jednotlivé suroviny přesně pojmenovávají. Např. „rýže“ místo „obiloviny“, „kuřecí moučka“ místo „masová moučka“. Obecné názvy jednotlivých surovin vypovídají o nízké kvalitě. Najdete je většinou u levných marketových krmiv, které nemají s kvalitním krmením nic společného. A ještě jedné věci si všímejte. Ta samá obilovina by neměla být jmenována víckrát na prvních pěti místech (např. hnědá rýže, rýžový slad, rýžová moučka). Toto tříštění totiž znamená, že kdyby se sečetly všechny „rýžové složky“, bylo by výsledné rýže víc a ve složení by poskočila na přednější pozici.

Maso jako hlavní složka - čerstvé maso vs. sušené

Pes je původem masožravec, proto by kvalitní granule měly obsahovat dehydrované maso nebo masovou moučku jako hlavní složku krmiva. Jestliže se ve složení uvádí maso čerstvé, mělo by být doplněno ještě masovou moučkou či sušeným masem. Maso v čerstvém stavu totiž obsahuje 70–80% vody, která se musí pro výrobu granulí vysušit, proto skutečný podíl masa je podstatně menší. Naproti tomu masová moučka obsahuje stejné množství vody jako granule. Kvalitní granule by měly být vyrobeny alespoň ze 100 g čerstvého masa nebo 20 g sušeného na 100 gramů granulí. Na prvním místě ve složení by měla být např. kuřecí, jehněčí, rybí apod. moučka nebo sušené (dehydrované) maso. Při analýze krmiva se zaměřte také na zdroj proteinů (bílkovin). Živočišné bílkoviny mají totiž mnohem lepší poměr aminokyselin než levnější, neplnohodnotné rostlinné bílkoviny (např. soja, obiloviny). Navíc živočišné bílkoviny jsou pro zvířata mnohem lépe stravitelné, než rostlinné. MVDr. Valešová doplňuje: „Nejdůležitějším kritériem při výběru granulí je množství a druh masa. V dnešní době, kdy jsou někteří psi alergičtí na běžné druhy masa, je často výhodnější vyhledávat granule s obsahem tzv. hypoalergenních druhů masa – tj. např. jehněčí, rybí, králičí apod. Pokud je ve složení maso (ať už čerstvé, sušené či moučka) uvedeno na jiném než prvním místě, mělo by to chovatele varovat, že tyto granule nepatří mezi kvalitní.“

Zdroje sacharidů

Mezi zdroje sacharidů řadíme pšenici, kukuřici, oves, rýži, brambory aj. Nejlépe stravitelné jsou brambory, rýže (vhodnější je hnědá rýže) a oves. Naopak pšenice se považuje za nejhůře stravitelnou pro psy, navíc obsahuje velké množství lepku a často vyvolává různé alergie. Stejně tak kukuřice (potenciální alergen) není pro psy příliš vhodná. Vyhněte se proto krmivům s vysokým obsahem obilovin (zejména pšenice). Nadbytek sacharidů v krmivech pro psy je jednou z příčin obezity.

Tuky

Dále ve složení naleznete zdroj tuků, například kuřecí tuk, krůtí tuk atd. Pro psa jsou daleko více prospěšné živočišné tuky než rostlinné. Tuk by měl být opět přesně specifikovaný, tedy „kuřecí tuk“ a ne pouze „živočišný tuk“. Poměr omega 6 a omega 3 esenciálních mastných kyselin (EMK) by měl být menší než 5:1. Je-li poměr těchto aminokyselin správný, má pes zdravou, lesklou a přiléhavou srst. U psů s kožními problémy je výhodnější poměr 3:1 a méně.

Konzervace

V kvalitních recepturách by neměly být obsažené potenciálně zdraví škodlivé látky, jako jsou různá barviva a konzervanty (BHA, BHT, propylgallát, sorban draselný). Někdy se tyto látky skrývají za termín „doplňkové látky povolené v EU“. Upřednostněte přírodní konzervaci pomocí vitamínů E (tokoferolů), vitamínu C a rozmarýnu.

Sója a vedlejší produkty raději ne

Kromě chemických konzervantů by se ve složení neměly objevovat suroviny nízké výživové hodnoty. Mezi ně řadíme např. sóju (zdroj proteinů, který je pro psy hůře stravitelný, působí proti využití bílkovin z potravy, potenciální alergen), bílkovinné hydrolyzáty a koncentráty, vedlejší rostlinné a živočišné produkty. Granule by neměly obsahovat zchutňovadla ani větší množství soli. I když takové granule psům více chutnají, rozhodně nejsou zdravé. MVDr. Valešová doplňuje : „Chovatelé by si měli dávat pozor také na obsah nadýmavých potravin, jako je hrách, dýně apod., které u psa vyvolávají trávicí potíže (nadýmání, plynatost). Dále na uskladnění granulí, protože pokud např. nechávají otevřený pytel nebo nakupují z otevřených pytlů ve zverimexu, mohou být granule znehodnoceny. I kvalitní superprémiové granule mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a vitamínů, které působením kyslíku a světla poměrně rychle oxidují a tím se znehodnocují.“

Co naopak ano?

Pozitivní je ve složení přídavek probiotik (příznivých mikroorganismů, které podporují trávení), glukosaminu a chondroitinu (doplňky pro výživu a obnovu chrupavek, kloubů a vaziva) a různých přírodních bylinek či ovoce a zeleniny (mořské řasy, brusinky aj.). Některé bylinky například pomáhají tělu vylučovat toxiny, dále mohou posilovat orgány, povzbuzují srdce, zlepšují trávení atd. Tyto informace jsou většinou uvedeny na obalu případně v propagačních materiálech, protože výrobci se chtějí pochlubit prospěšnými účinky jednotlivých složek. Granule by samozřejmě měly obsahovat kompletní spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků. Použití chelátových forem minerálů umožňuje jejich lepší střevní absorpci a s tím spojenou vyšší využitelnost krmiva. Pro výběr určité značky hovoří i fakt, jsou-li granule zpracované šetrnou technologií.

Změny hodnoťte za měsíc

Pokud některým surovinám ve složení nerozumíte, vyplatí se najít si doplňující informace na internetu. A jak poznáte, že granule pejskovi vyhovují? MVDr. Valešová radí: „Při výběru nebo změně granulí je důležité postupné zařazování nového krmiva, kdy minimální doba pro přechod ze starého na nové je 7-10 dní. Pokud se granule změní rychleji, hrozí u pejska průjem a další zažívací potíže. Pro zhodnocení, zda granule pejskovi vyhovují, je dobré krmit s nimi minimálně jeden měsíc. Jestliže granule pejskovi chutnají, zvíře je aktivní, bez potíží a má lesklou, přiléhavou srst, pak lze říci, že mu tyto granule sedly.“

Alergií přibývá

Nekvalitní granule u psů často způsobují nejrůznější alergie. „Obecně lze říci, že psi krmeni „marketovými granulemi“ jsou více nemocní, ať už se jedná o pohybový aparát (onemocnění kloubů, vazů) nebo trávicí systém (častěji trpí na průjmy), ale největším problémem v poslední době bývají potravní alergie (zejména na bílkoviny masa, mléka, obiloviny, kukuřici, barviva a konzervanty), kdy klienti přicházejí s drbajícím se pejskem, který má již rozsáhlé kožní změny v důsledku automutilace (sebepoškozování), jež je důsledkem silného pruritu (svědění) způsobeného alergeny v nekvalitních granulích,“ uzavírá veterinářka.

Čemu se raději vyhnout?

  • Granulím, kde jsou ve složení obiloviny na prvním místě.

  • Granulím kde není jasně deklarovaný druh masa, obilovin a tuků.

  • Granulím chemicky konzervovaným.

  • Granulím obsahujícím sóju. Je vhodné, když receptura neobsahuje ani pšenici.

  • Granulím, které jsou různobarevné, protože je jasné, že obsahují nejrůznější barviva a zchutňovadla.

Odborná spolupráce: MVDr. Markéta Valešová

Přečtěte si také druhý díl seriálu: Je pes masožravec?