17.08.14 Výživa

Složení je důležitější než cena

Ačkoli se Češi považují za veliké milovníky psů, mnozí z nich při výběru psího krmiva raději šetří, nečtou etikety se složením granulí a mají nízké povědomí o škodlivosti obsažených látek. Špatně zvolené psí krmivo přitom může zapříčinit vážné zdravotní komplikace.

 

„Peníze, které lidé ušetří na krmivu, potom stejně s velkou pravděpodobností utratí za léčebné výlohy u veterináře, takže takové chování vlastně nedává smysl. Při nákupu by neměla být určující cena, ale především složení krmiva. Zdravý pes vyjde chovatele z dlouhodobého hlediska levněji,“ říká Martin Pučálka, výrobce psího krmiva.

Vyhněte se „chemii“

Pozor si dejte na granulovaná krmiva tzv. ekonomické řady, které jsou často svým složením pro psy vyloženě nevhodné. Většinu levných a nevhodných krmiv tvoří obiloviny, chemické konzervanty a zbytečná dochucovadla a soli, které nejsou dobré pro trávení a jsou jedním z nejčastějších alergenů. Důležitým faktorem je sledovat obsah masa, protože pes je od přírody masožravec a potřebuje dostatek živočišných bílkovin. „Vhodné a zdraví prospěšné granule by neměly obsahovat chemické konzervanty jako jsou BHA, BHT, propylgallát nebo sorban draselný, dále fosfáty, barviva nebo dochucovadla především v podobě většího množství soli, která je pro psy toxická, nebo menadion jako zdroj vitaminu,“ vysvětluje Martin Pučálka. Další nevhodnou surovinou je například sója, kterou psi špatně tráví, nebo bílkovinné hydrolyzáty, jsou levné a nahrazují kvalitní bílkoviny z masa. Zbytečné chemikálie také značí vícebarevné granule.

Potravinové alergie

Nejběžnější reakcí na použití nevhodných surovin, jako jsou chemické konzervanty nebo obiloviny, je vznik nepříjemných potravních alergií. Ty se nejčastěji projeví špatnou kvalitou srsti, kdy se pejsek hodně škrábe, což může skončit až takzvanými hotspoty - místa s vypadnou srstí. Nevhodnou stravu značí také déle trvající průjmy nebo zvracení. Nevhodné suroviny typu chemických konzervantů nebo většího množství soli také přetěžuje ledviny, což může vést k závažným zdravotním problémům.

„Důležitým faktorem při výběru krmiva by také mělo být samotné zpracování surovin. Vždy je vhodné, aby suroviny byly co nejméně zpracované. Vybírejte tedy například krmivo, kde je rýže namísto rýžové mouky, brambory místo bramborových vloček atd. I to ovlivní, jak bude krmivo psovi sedět,“ dodává Martin Pučálka. Granule také nekupujte vážené, ale přímo v pytli od výrobce. Takto máte jistotu, že krmivo je originál.