Jaké je riziko Aujeszkyho choroby v ČR?


Kvalitní syrové maso včetně vnitřností je pro psy nesporně atraktivní a tradiční formou výživy. Ale pozor - čerstvé syrové maso musí být výlučně ze zdrojů hygienicky zabezpečených a řádně veterinárně vyšetřených, jinak hrozí například riziko tzv. Aujeszkyho nemoci ve vepřovém mase.

 

Aujeszkyho nemoc se projevuje hlavně úporným svěděním. V sousedním Rakousku se poblíž našich hranic vyskytlo v roce 2010 smrtelné onemocnění loveckých psů používaných k lovu černé zvěře. Převládá názor, že se jednalo právě o tuto chorobu. Vakcinace proti Aujeszkyho nemoci se již řadu let neprovádí.

 

Co je to za nemoc?

O této nákaze lze uvést, že je nebezpečná pro více druhů zvířat, přičemž prase je považováno za přirozeného hostitele, od kterého je nákaza přenosná na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky i na volně žijící živočichy, u kterých vyvolává nesnesitelné svědění a následný úhyn. Nákaza se na člověka nepřenáší. U prasat se onemocnění projevuje především příznaky postižení centrální nervové soustavy, dýchacího traktu a působí potraty. Obecně platí pravidlo, že čím jsou prasata při infekci mladší, tím výrazněji u nich onemocnění probíhá. U dospělé černé zvěře proto může onemocnění probíhat nenápadně, bez výrazných klinických příznaků.

Od ukončení ozdravovacího programu od Aujeszkyho choroby v roce 1987 se v naší republice v chovech domácích prasat tato nákaza nevyskytuje a proto je vakcinace zakázána. Při vstupu ČR do EU bylo rozhodnutím Komise č. 320/2004 ze dne 31. 3. 2004 celé území republiky prohlášeno za úředně prosté Aujeszkyho choroby prasat.

Podmínkou statutu země prosté je zákaz vakcinace v chovech domácích prasat. Pokud by tedy byla v ČR registrovaná vakcína proti Aujeszkyho chorobě pro jiné druhy zvířat než pro prasata, nebránilo by nic jejímu použití. Tato vakcína by mohla vyřešit riziko nákazy u loveckých psů. V současné době však není v ČR žádná taková vakcína registrována.

 

Výskyt Aujeszkyho choroby v populaci černé zvěře

V roce 2011 bylo rozhodnuto uskutečnit v populaci divokých prasat monitoring na základě sérologického vyšetření a bylo zjištěno, že pozitivních ulovených kusů je kolem 30 %.

Je tedy na místě upozornit držitele loveckých psů, aby dbali na to, aby psi nepřicházeli do přímého kontaktu s ulovenými prasaty, a také se syrovým masem a vnitřnostmi. Virus Aujeszkyho choroby je likvidován při vaření. Proto v žádném případě nekrmit psy syrovým, tj. tepelně neošetřeným, masem ani vnitřnostmi z neověřených zdrojů!

 

 

 

 

Počet vyšetřených a pozitivních prasat divokých v jednotlivých krajích

Kraj

Počet vzorků
 8. 2011 -5. 2012

Počet pozitivních

% pozitivních

Jihočeský

1110

389

35

Jihomoravský

328

129

39

Karlovarský

107

31

29

Královéhradecký

386

120

31

Liberecký

263

100

38

Moravskoslezský

118

46

39

Olomoucký

218

65

29

Pardubický

230

86

37

Plzeňský

569

153

27

Středočeský

475

151

31

Ústecký

117

47

40

Vysočina

393

128

32

Zlínský

235

93

39

Celkový počet vyšetření

4549

1538

33

 

 

 

 

 

Zdroj: Státní veterinární správa ČR, www.svscr.cz


Vanda Ročková
Aktualizováno: 28.7.2012 15:36:28
Napsáno: 28.7.2012 15:34:22

Forum.

Vložit príspěvěk

4.9.2012

Jan Bárta

Když je maso zmražené na -18C a více po dobu více jak dvou dní, tak tyto obavy z chorob jsou naprosto zbytečné!!

9.10.2013

Binka

Prosím Vás, virus Aujeszkyho přežívá v mase a kostech až 36 dní při teplotě -18°C! Likviduje se pouze při vyšších teplotách. Při teplotě 60°C musíte maso vařit minimálně 50 minut, při 80°C pak stačí už jen 3 minuty.

27.11.2013

Libor

Pane Bárta. Aujeszkyho chorobu způsobuje DNA virus z čeledi Herpesviridae, konkrétně se jedná o prasečí herpesvirus 1 (suid herpes virus = SHV-1) častěji označovaný jako pseudorabies virus (PRV). Viriony jsou obalené a měří od 105 do 110 nm. Nukleokapsida virionu obsahuje 9 strukturálních proteinů. Existuje pouze jeden antigenní typ. Virus se dobře kultivuje na kulturách připravených z prasečích buněk ledvin za tvorby cytopatického efektu. V zevním prostředí je relativně odolný a délka přežívání závisí hlavně na teplotě a pH. V pH 6-8 při teplotě 25 stupňu přežívá 40dnů. V mase uchovávaném v teplotě +4 až -20stupňů zůstává virus aktivní 5-7 měsíců. Na běžné dezinfekční prostředky je středně citlivý. Nevím tedy, proč by po dvou dnech zmrazení na -18°C měly být obavy zbytečné, když virus je aktivní při této teplotě nejméně 5 měsíců a i poté hrozí nebezpečí nákazy.

27.11.2013

Libor

Zapomněl jsem dodat, že jsem citoval z Wikipedie.

Vložit příspěvek
Používejte diakritiku. HTML značky zakázány. Diskutujte pouze k tématu. Pokud máte zájem o odbornou radu, napište spíše do veterinární poradny. Zde Vám autoři neodpoví.

Vložením diskuzního příspěvku souhlasíte s pravidly vkládání diskuzních příspěvků
Prosím přihlašte se pokud chcete komentovat
Text:
 
Publikování nebo šíření obsahu muj-pes.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno: muj-pes.cz © 2010
Řešení problémů, webmaster: webmaster@muj-pes.cz; Redakce:info@muj-pes.cz