12.03.16 Zdraví a nemoci

Jaro klepe na dveře, proto chraňte svého mazlíčka proti parazitům

I když to venku moc nevypadá, jaro už se blíží. S příchodem teplých dnů nastane každoroční starost pro všechny majitele čtyřnohých mazlíčků. Nevítaní parazité, klíšťata a blechy, mohou přivodit těžké zdravotní problémy. Jsou totiž přenašeči různých infekčních onemocnění, včetně lymské boreliózy, která v krajních případech může skončit úhynem zvířete. Chraňte proto svého zvířecího kamaráda jak nejlépe to jde.

Onemocnění přenášená klíšťaty:

Anaplazmóza - je v České republice nejrozšířenějším onemocněním přenášeným klíšťaty (až 26 % psů je infikováno). Pokud krev takto nakaženého zvířete saje klíště, které se následně přemístí na člověka, je zde reálná šance nákazy tímto onemocněním i u člověka. Příznaky tohoto onemocnění jsou např. horečka, deprese, anémie, ztráta hmotnosti.

Babezióza – projevuje se nechutenstvím, horečkami, mezi příznaky se může řadit taktéž zvracení, hubnutí, stomatitidy (zánět sliznice dutiny ústní) s vředy atd.

Borelióza – přisaje-li se infikované klíště na svého hostitele, přenáší do jeho těla spolu se svými slinami také bakterie borelie. Důležité je proto vůbec zamezit samotnému přisátí klíštěte do kůže. Tomu dnes u zvířat můžeme zamezit pomocí antiparazitárních přípravků s repelentním účinkem. Borelióza se projevuje letargií, horečkami a významným kolísáním tělesné teploty. Jeho následky jsou potom artritida, poškození centrálního nervového systému, srdce, ledvin a jater.

Jaké máte možnosti? Vybrali jsme pro vás několik produktů.

Advantix pro psy spot-on - odpuzuje a zabíjí klíšťata, moskyty a komáry dříve, než se přisají. Blechám zabrání kousat do několika minut. Jedna aplikace chrání až jeden měsíc. Přípravek má repelentní účinek - odpudí parazita dříve, než se stačí zakousnout a přenést nebezpečné nemoci. Účinně chrání před širokou škálou vnějších parazitu (klíšťata, blechy, komáři, bodavé mouchy, všenky). Je voděodolný - účinkuje i po namočení zvířete. Je bezpečný pro štěňata od 7 týdnu věku a nad 1,5 kg živé hmotnosti i pro březí a feny v laktaci.

 

Spot on Frontline combo – vhodný pro psy a štěňata starší 8 týdnů. K použití proti napadení blechami, spolu s klíšťaty a/nebo všenkami. Insekticidní účinek proti napadení dospělými blechami trvá po dobu až 8 týdnů. Zabraňuje pomnožení blech potlačením vývoje vajíček (ovicidní účinek), larev a jejich vývojových stádií (larvicidní účinek) vyvinutých z vajíček nakladených dospělými blechami po dobu až 8 týdnů po aplikaci. Eliminace klíšťat (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus). Přípravek má trvalý akaricidní účinek po dobu až 4 týdnů proti klíšťatům (doloženo výsledky experimentálních studií). Eliminace všenek (Trichodectes canis). Přípravek je možné použít jako součást léčebné strategie při kontrole alergie na bleší kousnutí (FAD).

 

FIPROtec spot–on (pipeta,kterou se kape na kůži za krk zvířete). Přípravek slouží k prevenci proti napadení klíšťaty a blechami. Produkty FIPROtec tak doplňují kompletní řadu péče o psy a kočky společnosti Beaphar v prevenci proti vnějším parazitům.

 

 

Antiprazitární sprej Frontilne – slouží k léčbě a prevenci při napadení blechami, klíšťaty a všenkami u psů i koček.

 

 

 

Antiprazitární obojek Kiltix - obojek Kiltix obsahuje dvě účinné látky (propoxur a flumethrin), které vzájemným působením zaručují vynikající a dlouhotrvající účinek proti blechám i klíšťatům. Flumethrin navíc způsobuje neplodnost samiček klíšťat, takže snižuje zamoření prostředí klíšťaty. Protože trvá přibližně 24 hodin, než se účinné látky rozptýlí po celém těle psa, je velmi důležité nechávat obojek na psovi stále - dokonce i při koupání! Kiltix je vhodný pro všechna plemena psů: malá, střední, velká, dlouhosrstá i krátkosrstá. Obojek nemění barvu ani kvalitu srsti.

 

Antiparazitární obojek Bolfo - obojek je vhodný pro psy i kočky slouží k hubení blech, klíšťat, vší a všenek. Je určen pro stálé nošení, účinkuje jak při pohybu, tak v klidu. Po nasazení je účinný proti blechám u koček až 4 měsíce, u psu až 5 měsíců. Po nasazení je obojek účinný proti klíšťatůmu koček a psů až 10 týdnů. Vhodný pro zvířata od 3 měsíců věku.

 

 

 

FIPRON pro psy spot on - antiparazitární přípravek pro psy proti blechám, klíšťatům a všenkám. Vzhledem k absenci údajů neaplikujte zvířatům mladším 8 týdnů a nebo vážícím méně než 2 kg.

 

Antiparazitární spot-on EXSPOT – spot on obsahuje velmi účinný insekticid permethrin. Ten zabíjí blechy a klíšťata a zajišťuje ochranu před napadením vnějším parazitem. Po nakapání roztoku na kůži psa dochází k rychlému šíření permethrinu tukovou vrstvou kůže. Během 2-3 dnů je rozšířena účinná látka po celém těle psa. Parazité jsou po kontaktu s ošetřeným psem odpuzováni díky "hot feet efektu", kdy jsou drážděna nervová zakončení na jejich končetinách. V případě proniknutí účinné látky do jejich těla jsou ihned paralyzováni a usmrceni. Exspot® chrání před klíšťaty po dobu 4 týdnů, před blechami po dobu 4 týdnů, před pakomárem po dobu 3-4 týdnů.

 

Antiparazitární obojek FORESTO – Obojek Foresto představuje inovační a dlouhodobé řešení, jak chránit psy a kočky před vnějšími parazity a riziky s nimi spojenými. Odpuzuje klíšťata a hubí blechy i klíšťata po dobu až 8 měsíců, čímž snižuje riziko přenosu nemocí přenášených těmito parazity (např. boreliózy). Obojek je voděodolný, před koupáním ho proto není nutné sundávat. Je také omyvatelný. Majitelé ocení také absenci jakéhokoli zápachu. Foresto je bezpečný pro štěňata od 7 týdnů věku a pro koťata od 10 týdnů věku. Majitelé mohou vybírat ze dvou velikostí – pro kočky a malé psy (38 cm) a pro velké psy (70 cm). Obojek byl vyvinut také s ohledem na bezpečnost zvířat, a zejména pak koček, před zachycením o různé předměty. Jeho součástí je proto ověřený dvoufázový systém bezpečnostní pojistky.

 

Antiparazitární sprej BOLFO – sprej proti blechám je vhodný pro kočky i psy od prvních týdnů života. Používá se jako přípravek proti blechám, klíšťatům, vším a všenkám a k hubení jednotlivých klíšťat.

 

 

 

Antiparazitární obojek BEAPHAR S.O.S. - obojek je vhodný pro psy od 6 měsíců věku. Efektivně hubí blechy a klíšťata. Je voděodolný.

 

 

 

Antiparazitární obojek BEAPHAR DIAZ -černý, voděodolný antiparazitní obojek pro dospělé psy od 1 roku efektivně chrání psa proti blechám a klíšťatům. Je určen jako prevence proti napadení parazity, ale i pro psy parazity již napadenými.

 

 

 

ARPALIT elektronický repelent - veterinární technický prostředek Arpalit Dog elektronický repelent je vhodný pro psy všech velikostí a každého věku. Používá se i pro starší a slabá zvířata náchylná k nemocem, v době laktace, pro štěňata i pro zvířata pobývající v domácnosti. Elektronický repelent obsahuje mikročip, který vydává ultrazvukové impulzy o frekvenci 40 kHz neslyšitelné pro člověka a zvíře. Krátké ultrazvukové impulzy ruší a odpuzují parazity v okruhu 3 metrů od zvířete a tím brání jeho napadení.

 

ARPALIT sprej – kožní sprej ve formě čiré, bezbarvá tekutiny s lehkou parfemací ve formě aerosolu s hnacím plynem. Roztok je ektoparazitický přípravek s ovicidním a larvicidním účinkem. Používá se k běžnému ošetření srsti i k ochraně proti opakovanému napadení parazity. Forma spreje je pro svou snadnou aplikaci vhodná především pro velká zvířata a jejich příbytky.

 

Antiparazitární obojek scalibor - obojek obsahuje účinnou látku deltamethrin, která spolehlivě chrání psy proti klíšťatům, blechám, pakomárům (Phlebotomus perniciosus) a komárům (Culex pipiens pipiens). Zároveň zajišťuje spolehlivou ochranu vašeho psa před onemocněními, která klíšťata a komáři přenášejí jako je babesióza, ehrlichióza, lymeská borelióza, klíšťová encefalitida, leishmanióza a dirofilarióza. Je odolný vůči vodě a příležitostný kontakt s vodou neomezuje jeho účinnost. Dá se bez problémů použít již od 7 týdnů věku psa a to i u březích a kojících fen. Nevhodný je pro kočky.

Antiparazitární šampon ORTHOSAN V - pěnový antiparazitární šampon pro psy k hubení blech, klíšťat a vší. Obsahuje provitamín B5 zlepšující vzhled srsti a urychlující hojení ran a podráždění vyvolaných ektoparazity. Nedráždí pokožku zvířat. Účinná látka je permethrin.

Antiparazitární obojek SERGEANT´S green - repelentní obojek odpuzuje klíšťata, blechy a vši.
Účinkuje 4 měsíce. Obsahuje přírodní aktivní substance, jejichž použití pro tento účel je zcela inovativní. Neobsahuje žádný chemický insekticid. Testy prokázaly, že účinnost této přírodní látky je stejně vysoká jako účinnost běžného insekticidu používaného proti blechám a klíšťatům.

Všechna antiparazitika jsou k dostání na www.krmeni.cz