12.07.14 Zdraví a nemoci

Mastitida - šetrná pomoc

Zánět mléčné žlázy se může objevovat jak při laktaci a kojení mláďat, tak při falešné březosti. Lze nějak šetrně podpořit léčbu a hojení?

Jak se mastitida projevuje? Zčervenáním, otokem, bolestivostí mléčné lišty nebo jen úseku kolem jednoho struku. Mléko, které lze ze struku vytlačit, mívá změněnu barvu, nebo se objeví hnis, případně i krvavá tekutina.

 

Jaký lék vybrat?

K následujícím lékům je vhodné vždy přidat i homeopatika na snížení tvorby mléka. Více zde

 

Apis meliffica

Podává se při počínajícím zánětu mléčné žlázy, charakteristický je i otok, kdy po stisknutí zůstává v pokožce důlek po prstu. Úlevu samici přináší chlad. Feny si často lehají do orosené trávy nebo do kaluží, také si olizují struky, což jim ulevuje. Ředění 15 CH 5krát denně i častěji.

 

Belladonna

Objevuje se zčervenání a bolestivost, postižené místo je teplé a také velmi citlivé na dotek. Charakteristické je i kulhání, samice se ani nemůže zasaženého místa dotknout a opatrně si lehá. Často se objevuje i horečka. Ředění 9-15 CH 2-5krát denně.

Bryonia alba

Lze pozorovat zarudnutí a bolestivost, ale samice raději leží a stlačuje si postižené místo. Raději by ani nechodila. Ředění 15 CH 2-5krát denně.

 

Lachesis mutus

Na mléčné žláze lze pozorovat namodralou, nachově červenou pokožku, ze struku teče krvavý sekret. Místo je velmi citlivé na dotyk. Ředění 5-9 CH 2-5krát denně.

 

Phytolacca decandra

Zduření mléčné žlázy, které postihuje místní uzliny, zvláště viditelné je v tříslech. Ředění 9 CH 2-5krát denně.

 

Zdroj: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada