12.04.14 Zdraví a nemoci

Močové kameny a homeopatika

Pokud vašeho čtyřnohého mazlíčka trápí močové kameny, vyzkoušejte podávání homeopatických léků. Preventivním užíváním lze jejich tvorbě předcházet, zvláště v případě, kdy se tato diagnóza opakuje nebo došlo k operaci, při které veterinář urolity odstraňoval.

Močové kameny se mohou tvořit jak v ledvinách, tak v močovém měchýři. Bývají různé velikosti i různého složení. Kaménky (urolity menší velikosti) a písek lze homeopatickými léky velmi dobře rozpustit.

Jaký lék vybrat?

Calcarea carbonica

Lék, který se podává při ledvinové kolice. Objevují se akutní bolesti ledvin při urolitiáze. Ředění 30 CH každých 30 minut.

Berberis vulgaris

Drenáž ledvin při urolitiáze a bolestivosti v oblasti ledvni. Množství a vzhled moče jsou velmi proměnlivé. Ředění 5-9 CH 2-3krát denně.

 

Lycopodium clavatum

Drenáž ledvin i žlučovodů. Lék je vhodný při léčbě i prevenci urolitů v močovém měchýři. Ředění – nejlépe působí vzestupná řada ředění. Začínáme s 5 CH 3krát denně, pak postupujeme s ředěním 9 CH 1-2krát denně, nakonec 15 CH 2-3krát týdně.

 

Calcarea phosphorica

Prevence tvorby urolitů. Používá se tam, kde již byly diagnostikovány. Ředění 5 CH 1krát denně, postupně snižujeme na 2krát týdně.

 

Ammonium carbonicum

Lék, který je vhodný při léčbě i prevenci struvitové urolitiázy, která je častá u koček. Ředění 5-9 CH 1-3krát denně. Preventivně se podává na úvod 1krát denně, později snižujeme na 2krát týdně.

 

Zdroj: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada www.grada.cz