13.10.17 Zdraví a nemoci

Onemocnění prostaty u psů

Prostata, neboli předstojná žláza, je přídatná pohlavní žláza, která se nachází v dutině pánevní za krčkem močového měchýře. Je symetrická, rozdělená přepážkou do dvou laloků. Její výměšky jsou součástí ejakulátu, kde zvyšují životaschopnost spermií. Obecně lze říct, že onemocnění prostaty se vyskytují častěji u velkých plemen psů.

Záněty a abscesy prostaty

Tyto obtíže se mohou projevit jako mírné záněty bez výrazných klinických obtíží až po těžké, které jsou v některých případech doprovázeny průjmy, horečkami, zvracením a mohou vést k celkové sepsi. V těchto případech je vždy nutné navštívit veterináře, který nasadí odpovídající léčbu (antibiotika atd.).

Benigní hyperplazie prostaty

Jedná se o nezhoubné zvětšení celé prostaty, které je přirozeným důsledkem stárnutí. Podle studií tento problém postihuje přes 60% psů starších 5 let. Většinou nezpůsobuje problémy s močením jako je tomu u mužů, ale dochází k zhoršení průchodu stolice tlustým střevem, které zvětšená prostata utlačuje. Jestliže u psa zpozorujete obtížné kálení, ukapávání tekutiny z močové trubice (nemusí se jednat o moč, ale o prostatickou tekutinu), případně krvácení při močení, vždy navštivte veterináře. Někdy se kromě typických obtíží při kálení objevují i nespecifické příznaky jako je neochota k pohybu či nechutenství. A jaká léčba? Existuje několik možností. Chirurgická kastrace je nejefektivnější a z dlouhodobého hlediska nejlevnější metoda. Druhou možností je podávání léků (2krát ročně 7 dní). Léky blokují vytvořený testosteron a tím způsobí, že se prostata zmenší. Další možností je chemická kastrace, kdy se do těla psa vpraví podkožní implantát, který po dobu 6 měsíců do těla vyplavuje látku, která potlačuje tvorbu pohlavních hormonů. Po půl roce je nutné, aby stav psa posoudil veterinář a rozhodl o způsobu další léčby.

Nádory prostaty

Jsou méně časté, tvoří pouze cca 7% ze všech onemocnění prostaty. Problém karcinomu prostaty je mimo jiné v tom, že často tvoří metastázy v různých orgánech, zejména v plicích, kostech, mízních uzlinách a okolních tkáních.

Cysty prostaty

Cysty jsou útvary naplněné tekutinou. Někdy se mohou změnit v zánětlivé abscesy nebo vyrůst do takové velikosti, že utlačují tlusté střevo a příznaky mohou být stejné jako při benigní hyperplazii. V moči se může objevovat krev (může samovolně vytékat i pokud pes nemočí).

Prevence onemocnění

V rámci základního klinického vyšetření ve vyšším věku, je vhodné nechat psovi sonograficky vyšetřit také prostatu. Tím se dá odhalit jak zvětšení prostaty, tak i přítomnost cyst či zvápenatění jednotlivých ložisek (značí přítomnost zhoubných nádorů). Včasné odhalení a řešení problému je pro zdraví vašeho miláčka nejdůležitější.

 

Zdroje: Internet, MVDr. Jana Kočová. Výmarský ohař, historie- chov – výcvik, Mladá fronta, 2016

Foto: pixabay.com