17.05.15 Zdraví a nemoci

Přehled zoonóz

 aneb Onemocnění přenášená ze zvířat na člověka

 

Řada onemocnění způsobených či přenášených parazity představuje hrozbu nejen pro zvíře, ale i pro člověka. Jedná se o tzv. zoonózy, tedy onemocnění přenosná ze zvířete na člověka. Ochranou zdraví psů a koček tedy majitelé chrání i zdraví své a celé rodiny.

 

Příznaky chřipky známe, ale často jsou velmi těžko rozpoznatelná právě onemocnění přenášená ze zvířat na člověka. I z toho důvodu pro nás představují veliké riziko. Preventivní ochrana se tedy jednoznačně vyplatí. Chráníte tím nejen vaše psy a kočky, ale i svou rodinu.

Následující přehled nebezpečných parazitů vás nemá děsit, ale varovat. Měl by vás naopak motivovat a vysvětlit vám, proč je ochrana tím nejlepším způsobem, jak se odvděčit svým domácím mazlíčkům za jejich společnost a zajistit naše bezpečné soužití s nimi.

 

BLECHA

Jméno pachatele: blecha (Ctenocephalides felis)

Přestupek: přenos nemoci z kočičího škrábnutí

Popis pachatele: Vnější parazit, který se vyvíjí v několika stadiích. Z vajíčka se líhne larva, která se přeměňuje v kuklu, z níž se později vyvíjí dospělá blecha. Blecha se živí krví své oběti a je schopná ihned produkovat další vajíčka. Blechy, které odhalíme na psovi a kočce, tvoří pouze 5 % blech u nás doma. 95 % blech se nachází mimo zvíře ve svých vývojových stadiích a jsou pro nás téměř neviditelné.

Přestupek a popis: Blecha napadá kočky a psy, přičemž zablešená kočka může být následně zdrojem „nemoci z kočičího škrábnutí“. Tato infekce u koček probíhá bez jakýchkoli projevů onemocnění. U člověka se však projevuje horečkamia bolestivým zduřením mízních uzlin. Infekce následně vyžaduje léčbu antibiotiky.

Kdo je ohrožen: kočka i člověk

Opatření: PREVENCE – preventivní ochrana před zablešením zvířete spočívá v pravidelné aplikaci antiparazitárních přípravků, které zamezí zablešení zvířete i bytu.

 

KLÍŠTĚ

Jméno pachatele: klíště (Ixodes ricinus)

Přestupek: přenos virové klíšťové encefalitidy, anaplazmózy a boreliózy

Popis pachatele: Klíště je nebezpečný vnější parazit, který představuje v podstatě celoroční nebezpečí s výjimkou krátkého období tuhé zimy. Setkat se s ním můžeme na celém území ČR až do výšky 1 000 m. n. m.

Přestupek a popis: Klíště přenáší nebezpečná onemocnění, jako je virová klíšťová encefalitida, anaplazmóza a borelióza. Infikované klíště se může přesunout ze zvířete, které bylo jeho původním hostitelem, na člověka a infikovat i jeho.

Kdo je ohrožen: pes, kočka i člověk

Opatření: PREVENCE – preventivní ochrana psa před tímto onemocněním spočívá v pravidelné aplikaci antiparazitárních přípravků.

 

KOMÁR a SRDEČNÍ ČERV

Jméno pachatele: komár a srdeční červ – Vlasovec psí (Dirofilaria immitis)

Přestupek: přenos srdeční dirofilariózy

Popis pachatele: Komár se řadí mezi vnější parazity, kteří ohrožují zvířata i lidi, a to v tuzemsku
i zahraničí. Navzdory husté srsti zvířat představuje nebezpečí i pro ně.

Vlasovec psí je zástupcem srdečních červů a jeho velikost může být 25–30 cm. Parazituje v pravé části srdce psa a kočky, výsledkem jsou závažná onemocnění srdce a plic.

Přestupek a popis: Komár je přenašečem nebezpečné dirofilariózy, kterou způsobují vlasovci (hlístice dirofilárie). Jedná se o srdeční dirofilariózu (vyskytuje se i podkožní dirofilarióza), která je typická zejména v exotických zemích, zemích jižní Evropy, ale dnes už i na jižní Moravě na Břeclavsku a Hodonínsku. Komár, který sál krev infikovaného psa či kočky, může následným bodnutím přenést onemocnění na jiné zvíře i na člověka.

Kdo je ohrožen: pes, kočka i člověk

Opatření: PREVENCE – preventivní ochrana zvířete před tímto onemocněním spočívá v pravidelné aplikaci antiparazitárních přípravků, které ho ochrání před komáry a tedy i tímto onemocněním.

 

ŠKRKAVKA

Jméno pachatele: škrkavka (Toxocara canis, Toxocara cati)

Přestupek: infekce škrkavkou – larvální toxokaróza

Popis pachatele: Vnitřní parazit, který parazituje ve střevě psů a koček. V dospělosti může dosahovat velikosti 5–15 cm. Škrkavka denně vyprodukuje až 200 tisíc infekčních vajíček.

Přestupek a popis: Škrkavka parazituje ve střevech psů a koček, kde produkuje infikovaná vajíčka, jež jsou následně vylučována spolu s trusem zvířete do okolí. Tato vajíčka může následně sníst pes nebo kočka (spolu s masem, myší), ale i člověk. Pozře-li člověk infekční vajíčka, např. Ta, jež ulpěla na spadaném ovoci či v písku, který se rozhodne ochutnat malé dítě, dojde k vytvoření larev ve střevě. Ty následně proniknou do krve, která je rozšíří po celém těle. Dojde-li k zachycení larvy, vytváří se zánětlivá reakce. Nejčastěji se larvy vyskytují v oku, mozku a ve svalech.

Kdo je ohrožen: pes, kočka i člověk

Opatření: PREVENCE – preventivní ochrana zvířete potažmo nás spočívá v pravidelném odčervování zvířete alespoň jednou za 3 měsíce.

 

TASEMNICE PSÍ

Jméno pachatele: tasemnice psí (Dipylidium caninum)

Přestupek: nákaza tasemnicí

Popis pachatele: Jedná se o nejčastější typ tasemnice vyskytující se u psů i koček. K nakažení dochází pozřením blechy, která je mezihostitelem tohoto parazita.

Přestupek a popis: Tasemnice parazituje ve střevech psů a koček. Pozře-li člověk nakaženou blechu, dojde k vyvinutí tasemnice i v jeho těle. Nakažený člověk nemusí pozorovat žádné příznaky, případně může pociťovat bolest břicha, zvracet apod. Onemocnění je dobře vyléčitelné, přesto je lepší se ho vyvarovat.

Kdo je ohrožen: pes, kočka i člověk

Opatření: PREVENCE – preventivní ochrana zvířete potažmo nás spočívá v pravidelné ochraně před blechami a taktéž pravidelném odčervování zvířete alespoň jednou za 3 měsíce.

 

TASEMNICE – MĚCHOŽIL ZHOUBNÝ

Jméno pachatele: tasemnice – měchožil zhoubný (Echinococcus granulosus)

Přestupek: nákaza tasemnicí – echinokokóza

Popis pachatele: Měchožil zhoubný je zástupcem tasemnice, který se do organismu psů a koček dostává pozřením svých mezihostitelů, např. hlodavců. Následně se ve střevech vyvíjí v dospělou tasemnici, která produkuje vajíčka, jež zvíře vylučuje svým trusem do okolí.

Přestupek a popis: Tasemnice parazituje ve střevech psů a koček. Sní-li člověk její vajíčka, dostává se i do těla lidského. Z vajíčka se vyvíjí larva, která se ze střeva dostává do krve, následně do plic, jater či jiných orgánů. Výsledkem jsou vážné zdravotní obtíže. Výskyt nákazy u člověka je nízký, ale riziko zde přesto je.

Kdo je ohrožen: pes, kočka i člověk

Opatření: PREVENCE – preventivní ochrana zvířete potažmo nás spočívá v pravidelném odčervování zvířete alespoň jednou za 3 měsíce.

 

MĚCHOVEC PSÍ

Jméno pachatele: měchovec psí (Ancylostoma caninum)

Přestupek: nákaza měchovcem

Popis pachatele: Měchovec psí je vnitřním parazitem, který se vyskytuje na teplejších a zpravidla vlhkých místech. Jedná se o parazity s menším výskytem na našem území.

Přestupek a popis: Larvy tohoto parazita, které se v prostředí vyvinou z vajíček, mohou proniknout do kůže zvířete a stejně tak člověka a putovat pokožkou. Stačí chůze bez bot po půdě, kde se vyskytuje tento parazit. Výsledkem je zanícené a zarudlé místo na pokožce.

Kdo je ohrožen: pes i člověk

Opatření: PREVENCE – preventivní ochrana zvířete potažmo nás spočívá v pravidelném odčervování zvířete alespoň jednou za 3 měsíce. Jedině tak dojde k likvidaci a zamezení šíření těchto parazitů.

 

Další informace najdete na www.zdravymazlicek.cz