09.05.17 Život se psem

11 faktů o teriérech, které jste možná nevěděli

O teriérech se říká, že jsou jsou jako „pytel blech“. Je to dáno jejich temperamentem. Občas s nimi není lehké pořízení, rozhodně se však nenudíte.

  1. Jméno teriér bylo odvozeno z latinského slova „terra“ neboli „země“. Teriér je tedy pes „zemník“, lépe řečeno pes pracující pod zemí. Teriéři se dříve hojně využívali na lov zvířat, která si budují své nory pod zemí, zejména lišek a jezevců. Následně se využívali také k hubení škodlivých hlodavců.

  2. Označení teriér se začalo používat již na konci 15. století. Jako jasně profilovaná skupina jsou známi od 17. století. K výraznějšímu oddělení jednotlivých plemen došlo až po druhé polovině 19. století.

  3. V dřívějších dobách teriéři pro zábavu lidí (a také pro peníze z uzavřených sázek) dávili krysy v malých psích „arénách“. Vyhrával ten pes, který jich zneškodnil v nejkratším čase co nejvíce.

  4. Většina teriérů pochází z Velké Británie, v dalších zemích vznikali až druhotně.

  5. Obecně se jejich charakter vyznačuje rychlými reakcemi, sebejistotou, mimořádnou akčností a velkou odvahou.

  6. Největší ze všech teriérů je erdelteriér, měří okolo 60 cm v kohoutku. Původně se využíval k lovu (především vyder), později se z něj stal všestranný pes využívaný policí i armádou.

  7. Podle mezinárodní kynologické organizace FCI jsou teriéři skupinou s pořadovým číslem tři. Tato skupinka má celkem čtyři sekce: velcí a střední teriéři, malí teriéři, teriéři typu bull a toy teriéři. Obecně se jedná o vzhledově nesourodou skupinu psů různých velikostí.

  8. Nejrozšířenější jsou malá plemena, jako je jorkšírský teriér nebo jack russell teriér.

  9. Dokonce i Česká republika má mezi teriéry svého zástupce, plemeno se jmenuje český teriér, velikostně se řadí k malým teriérům.

  10. Mezi vzácnější plemena teriéru se řadí například brazilský teriér, manchesterský treriér či irský Glen of Imaal teriér

  11. Lovecky nejvyužívanějšího teriér současnosti je německý lovecký teriér, čili jagdteriér. Díky své charakteristické lovecká náruživosti a ostrosti se těší velké oblibě u myslivců.

Zdroj: Psi celého světa, Rádce pro správný výběr psa, Lea a Martin Smrčkovi, Grada, 2011

 

Foto: pixabay.com