21.06.16 Život se psem

Co zařídit před cestou do zahraničí?

Chcete si užít dovolenou za hranicemi společně se svým psem či kočkou? Pak myslete před odjezdem na všechny nezbytné náležitosti. Pas, očkování a čip jsou nutnou podmínkou, zvážit byste měli i možnosti pojištění vašich zvířecích cestovatelů.

 

Pas a čip

Se psem, kočkou nebo fretkou je možné v rámci Evropské unie cestovat pouze s tzv. pasem zvířete. Jedná se o osobní, přesně definovaný průkaz s identifikačním číslem, umožňující prokázání totožnosti a kontrolu zdravotního stavu konkrétního zvířete. Vystaví ho veterinární lékař. Pravděpodobně se neobejdete také bez toho, aby byl váš čtyřnohý mazlík označen normovaným mikročipem. Pokud má vaše zvířátko označení jen vytetováno, je uznáváno pouze v případě, že je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011. Označení mikročipem je však spolehlivějším řešením, některé členské státy totiž jiné značení neuznávají (např. Chorvatsko).

Očkování

Psi i kočky musí být před odjezdem do zahraničí také platně očkováni proti vzteklině. Některé členské státy (Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko) podmiňují vstup psa na své území i dalším ošetřením. Hodit se může také informace, že majitele může na cestách doprovázet maximálně 5 zvířat. Každopádně pokud se chystáte na cestu do konkrétní země a chcete vzít svého mazlíčka s sebou, doporučuje se kontaktovat zastupitelský úřad státu a ověřit si podmínky, které daná země vyžaduje.

Pojištění

Před odjezdem na dovolenou si můžete zřídit cestovní pojištění nejen pro sebe, ale také pro vaše zvíře. Toto pojištění sice není povinné, ale je dobré mít na paměti, že i váš pes nebo kočka se může na cestách poranit nebo onemocnět a veterinární léčba se v zahraničí může nepříjemně prodražit. „Pokud cestujete do zahraničí, můžete v rámci svého cestovního pojištění sjednat také připojištění nákladů veterinární léčby pro psy a kočky, kteří cestují s vámi. Pojistit je možné psy ve stáří od 6 měsíců do 8 let a kočky staré 6 měsíců až 10 let. Cena pojištění se pohybuje od 50 Kč na jedno zvíře na den,“ vysvětluje Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. A pokud je váš čtyřnohý společník živější povahy, vyplatí se zvážit, zda k cestovnímu pojištění nesjednat také připojištění odpovědnosti pro případ, že vaše zvíře cokoliv zničilo, způsobilo nehodu nebo někoho pokousalo. Velice snadno se může například stát, že pes přebíhající ulici způsobí nehodu. Náklady na kompenzaci škod v podobných případech se mohou pohybovat v řádech desítek až stovek tisíc korun. S pojištěním odpovědnosti budete ochráněni nejen proti škodě, kterou můžete na cestách způsobit vy, ale ošetřeni proti možným průšvihům budou i vaši čtyřnozí přátelé. „Pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění se vztahuje, mimo jiné, i na újmu vyplývající z držení psa a kočky. Pro turistické cesty je limit plnění pro újmu na zdraví 2 miliony korun, pro újmu na majetku je pojistný limit půl milionu korun,“ doplňuje Jan Vlček.