16.01.18 Život se psem

Hvězda jménem Strongheart

Německý ovčák Strongheart byl ve dvacátých letech minulého století psí hvězdou první velikosti. Ve své době byl tak slavný, že si vysloužil vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Jedinečný pes vlastním jménem Etzel von Oeringen se narodil v roce 1917. Jednalo se o německého ovčáka, který byl vycvičený v Německu pro potřeby policie.

Jako mladý pes sloužil v první světové válce u červeného kříže. Ve věku tří let byl prodán do USA, kde se následně uplatnil jako psí hrdina v mnoha němých filmech, včetně snímku Tiché volání (1921) a adaptace Bílého tesáka (1925).

Strongheart byl první velkou psí holywoodskou celebritou. Často s filmovým štábem cestoval po celé zemi a dělal reklamu svým filmům.

Společně s jeho následovníkem Rin Tin Tinem udělal velkou reklamu plemenu, takže počet německých ovčáků v USA výrazně stoupl.

Byl tak oblíbený, že jeho jméno bylo zárukou kasovního trháku. Bylo po něm bylo pojmenováno také psí krmivo Strongheart Dog Food.

Uhynul v roce 1929 na následky nádoru, který se vyvinul z popáleniny o horké ateliérové reflektory při natáčení. Řada jeho potomků zajistila, že jeho geny jsou předávány dodnes.