28.10.14 Život se psem

Jak na chytání pamlsku?

Pokud máte pocit, že se se svým pejskem nudíte a rádi byste nacvičili nějaký nový kousek, vyzkoušejte s ním akrobacii s pamlskem. Procvičíte jeho disciplínu a obratnost, protože pes musí nejprve zůstat v klidu a čekat na váš povel, teprve pak může pamlsek vyhodit do vzduchu a s trochou šikovnosti ho i chytit.

Co budete potřebovat?

K nácviku se ideálně hodí kolečka psího salámu, piškot, kostičky sýru, větší granule nebo nějaké menší suchary (velikost pamlsku by měla odpovídat velikosti psího čumáku).

Jak začít?

Nejprve dejte povel sedni, pes musí zůstat naprosto v klidu s pamlskem položeným na čenichu. Psa přidržujte jednou rukou pod bradou, druhou rukou položte opatrně pamlsek ze strany na jeho čenich. Pokud byste se s dobrotou přibližovali zepředu, pes by se vám ji neustále snažil vzít. Chvilku nechte psa s pamlskem na čumáku v klidu sedět, pak ho vezměte a dejte ho psovi jako odměnu za jeho trpělivost. Postupně se snažte chvíli, kdy sedí s pamlskem na čenichu, prodlužovat. Pes si musí vštípit, že v této poloze musí nějakou dobu zůstat. Trénujte tak dvakrát třikrát za sebou každý den. Pes by měl pochopit, že dobrůtku, kterou má na čenichu, stejně nakonec dostane. Jestliže pamlsek spadne dolů, protože pes pohne hlavou, nic se neděje. Seberte ho a znovu mu ho položte na čenich. Musíte být rychlí, zabraňte tomu, aby dobrůtku ze země sebral první pes.

 

Krok číslo dvě – vlastní vyhození

Dopředu si rozmyslete, jaký povel nebo zvuk dáte psovi, aby tento trik provedl (Např. „Vyhoď“ nebo „Chyť“). Položte psovi pamlsek na čumák a poodejděte od něj asi dva až tři kroky. Nyní nahlas vyslovte povel a rukou naznačte pohyb nahoru. Když budete mít štěstí, zvedne pes hlavu nahoru už při prvním pokusu a bude se snažit pamlsek chytit. Pokud se mu to hned nepodaří, seberte dobrotu ze země a celou akci zopakujte. Za každý úspěch psa důkladně pochvalte. Jakmile se psovi poprvé podaří vyhozený pamlsek úspěšně chytit, nadšeně ho chvalte. Důležité je neopakovat cvičení moc často, úplně stačí tak dvakrát až třikrát za sebou během jednoho dne. Trénovat můžete i tak, že budete psovi pamlsek občas házet.

 

Do ničeho ho nenuťte

Pokud vám pes dává jasně najevo, že se mu tato hra vůbec nelíbí (odvrací hlavu, otáčí se a odchází), vyberte pro něj raději nějaký jiný zábavný kousek, který s ním budete trénovat. Určitě na něj netlačte a nenuťte ho nacvičovat cvik, který je mu nepříjemný a který ho nebaví! Vždyť na prvním místě je přece oboustranná radost a zábava, nebo snad ne?

 

Zdroj: Pes výcvik hrou a sportem, Kristen Wolf, nakladatelství Vašut, 2010

Antje Hebel, Výcvik psa podle jeho temperamentu, Grada, 2011