27.07.17 Život se psem

Kempování se psem

A jak si ho užít!

Kempování je samo o sobě skvělé, ještě větší dobrodružství však zažijete, když s sebou pod stan vezmete i svého čtyřnohého mazlíčka. Někomu to může připadat trochu náročné, pokud ale máte rádi psy a nevadí vám jejich chlupy, může to být skvělá zábava!

Psi jsou vítáni v mnoha kempech, zvláště pokud si s sebou vezte svůj vlastní stan. V jiných ubytovacích zařízeních, kde jsou k pronájmu stany, chatičky nebo sruby, platí často různá omezení. Vždy proto dopředu uveďte, že máte psa, a zeptejte se na související pravidla a náklady. Jednotlivé kempy se mohou hodně lišit v tom, co si za psa účtují: od bezplatného pobytu až po vysoký denní poplatek.

Mějte na paměti:

Vydat se se psem stanovat znamená trávit se svým mazlíčkem celý den. Zvláště když je venku horko, nemůžete ho nechat samotného v autě, karavanu nebo stanu – není to bezpečné. Vaše možnosti budou proto omezené, včetně klasických nákupních výletů a poznávání památek. Chcete kempovat se štěnětem? To vyžaduje další zvláštní opatření. Štěňátka a mladí psi jsou velmi citliví na nové dojmy a na dovolených je těchto dojmů nespočet. Záleží jen na vás, co si z výletů odnesou. Během nových zážitků se snaže být psovi průvodcem, seznamuje ho s novými situacemi a usměrňujte jeho chování. Tím mu pomůžete dospět v psa, se kterým je radost žít.

Je váš pes „způsobilý“ pro kempování?

Aby byli psi v kempech stále vítáni, dodržujte tábornická pravidla. Je logické (a někde i povinné), že budete držet psa na vodítku, aby neobtěžoval ostatní hosty. Úklid exkrementů je samozřejmost. Dříve než vyrazíte na dovolenou, prověřte si, že je váš pes „kempování schopný“ a dokáže se vyrovnat s různými potenciálními situacemi, například když lidé chodí kolem „jeho“ stanu, že v noci neštěká do tmy, že ignoruje hrající si děti, které projíždějí kolem na kolech, nebo badmintonové míčky, které mu poletují kolem uší. To jsou všechno situace, na které mohou psi instinktivně reagovat útokem nebo lovem. Všímejte si, zda je váš pes mimořádně ostražitý na neznámém území.

Tip!

V případě potřeby můžete psa uvázat ke speciální šňůře, kterou upevníte vrutem do země. Vždy si dávejte pozor, aby zvíře nebylo do šňůry zapletené!

Jak vypadá správný psí parťák na kempování?

  • Zbytečně neštěká na cizí lidi a neznámé věci;

  • Neobtěžuje ostatní obyvatele kempu;

  • Nedělá mu problém být uvázaný na vodítku;

  • Drží se dál od bazénu, dětských a sportovních hřišť;

  • Venčí se mimo prostory kempu.

Tip!

Nezapomeňte si s sebou na noc přibalit dobrou baterku, obzvlášť pokud máte tmavého psa, bude se vám hodit. Užitečné jsou i svítící obojky.

Voda a stín

Dbejte na to, aby váš pes měl vždy k dispozici vodu a stín. Stín můžete vytvořit pomocí slunečníku nebo zavěšeného kusu látky. Snažte se mu najít klidné a chráněné místo k odpočinku. Na pláži vytvořte psovi malý přístřešek, k dostání jsou různé plážové stany: nejenže bude pes ve stínu, ale také bude chráněn před větrem.

Tip!

Ne ve všech kempech teče kvalitní pitná voda. Pokud nevěříte kvalitě vody z kohoutku, můžete psovi místo toho dát kupovanou vodu z lahve, samozřejmě bez bublinek.

Útulná krápníková jeskyně

Prostor stanu je omezený, takže se váš pes bude muset naučit několika základním pravidlům, jako je: nešlapat svými tvrdými drápky na nafukovací matraci, aby nezačala ucházet, neopírat se zadkem o stan, když prší atd. Vzhledem k většímu teplu a stresu mohou psi během pobytu línat víc než obvykle. Buďte proto připraveni, že se váš stan změní na jakousi krápníkovou jeskyni, zvláště pokud máte velmi chlupatého psa. Chlupy se drží na stanu a ještě víc jich najdete ve spacáku. Ale nic si z toho nedělejte, jsou přece prázdniny. Být spolu, to je to, oč tu běží.

Co je k večeři?

Někteří psi trpí trávicími obtížemi kvůli změně jídelníčku, stresu při cestování nebo pobytu v jiném prostředí. Jestliže nevíte, zda je krmivo, které běžně používáte, k dispozici v místě pobytu, je vhodné přivézt si s sebou vlastní. Ideálně v podobě komerčně vyráběných krmiv, protože uchovávání čerstvého masa v malém stanu bez možnosti chlazení je poněkud nevhodné. Pokud je váš pes zvyklý jen na čerstvou potravu, ještě před odjezdem se ujistěte, že je ochotný přijímat i jiné než vařené nebo syrové krmivo. Sušené maso a pokrmy z hovězího masa jsou sice skvělé, když si je pes žvýká, ale dávejte pozor: snadno můžete mít kolem vašeho stanu velmi početnou sbírku mušek!

Tip!

Misky z nerezové oceli jsou nejen hygienické, ale v případě potřeby mohou posloužit i jinak, například při loupání brambor jako nádoba na šlupky nebo jako provizorní umyvadlo na opláchnutí rukou. Jakmile se váš pes nají, hned mu misku umyjte. Pokud ji necháte příliš dlouhou dobu na horkém slunci, budete dlouho a těžko čistit zaschlé zbytky.

Čas na relax

Během prázdnin v kempu je spousta času na odpočinek. Určitě znáte klasický zvuk odrážejících míčků při badmintonu, který hrají některé rodiny celé dny. Ale odpočinek je ještě zábavnější, když můžete psa zahrnout do hry. Koneckonců, máte spoustu času na to, abyste se zastavili a relaxovali! Máme pro vás tři tipy na hry se psem:

Psí kostky. Budete potřebovat: 1 kostku Přemýšlejte o šesti různých tricích, které váš pes provede, jako je sedni, dej pac, hraní „na mrtvého“, otočka kolem své osy, dotýkání se packy na čumáku, chytání něčeho nebo štěkání na povel. K jednotlivým povelům přiřaďte číslo od jedné do šesti a pak hoďte kostkou: číslo na kostce znamená číslo triku, který váš pes vykoná.

Hledej ručník. Budete potřebovat: ručník a chutné jídlo. Pro tuto detektivní hru položte nějaký chutný pamlsek pro svého psa na zem a zakryjte jej ručníkem. Jak dlouho bude trvat, než ho pes najde? Můžete hru ztěžovat tím, že zabalíte pamlsek (nebo něco zábavného) do ručníku.

Psí scrabble. Budete potřebovat: hru scrabble. Je váš pes unavený, ale vy máte stále spoustu energie? Proč nezkusit psí scrabble? Přemýšlejte o slovech, která se nějak týkají psů, a poté je sestavte na hrací pole. Pes ještě není unavený? Vymyslete slova, které může pes udělat. Tipujeme, že mazlení a pojídání sušenek budou psí nejoblíbenější úkoly!

Rutina

Během dovolené je vše trochu jiné. Ubytování, prostředí, jídlo, klima a jazyk... To platí nejen pro vás, ale i pro vašeho psa. Chcete-li svému čtyřnohému mazlíčkovi pomoci se rychle aklimatizovat, je důležité dodržovat určitou pravidelnost a rutinu. S vlastním pelíškem, hračkami a podobným časovým režimem procházek a krmení se pes bude cítit lépe. Nemusí to být přesně stejný režim jako doma, ale snažte se dodržovat určitou pravidelnost tak, aby byl život pro psa předvídatelný.

...a odpočinek

Vedle každodenní rutiny dodržujte taky čas odpočinku. Během prázdnin a kempování jsou psi déle vzhůru a jsou aktivnější, protože jsou hodně venku a nasávají spoustu vjemů, zážitků a zkušeností. Dejte jim prostor a čas, aby se uvolnili a zotavili!

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s Judith Lissenbergovou, která strávila se svými psy dlouhá léta ve Francii, své zkušenosti sepsala do knihy „Life as a dog in France — holidays with four-legged friends".