21.11.16 Život se psem

Kočka není malý pes

Označovat kočku za malého psa je nesmysl. Je to jako míchat hrušky a jablka. Kočky a psi mají zkrátka pramálo společného, vyžadují naprosto odlišnou péči, potravu i pozornost.

První a často slýchaný omyl je ten, že kočky a psi mají podobně vyvinuté čichové smysly. Pravda je, že jak kočka, tak pes, mají čich vyvinutý mnohem lépe než člověk, který má cca 15 milionů čichových receptorů. Psí čich je ale výrazně citlivější a vyvinutější než ten kočičí. Pro porovnání uveďme, že pes má až 200 milionů čichových receptorů, kočka třikrát méně – zhruba 65 milionů. Podobný poměr je i u vnímání chuti. Psi mají až 1700 chuťových pohárků, kdežto kočka pouhých 500. Největší gurmán je samozřejmě člověk, jehož chuť ovlivňuje až 9000 receptorů. Co se týče zraku, ten má u obou zvířat spíš podružnou funkci. Barva nemá pro psa ani pro kočku žádný význam při výběru a přitažlivosti potravy. Podle mnoha vědeckých studií můžeme psí zrak přirovnat ke zraku barvoslepých lidí, což ale zdaleka neznamená, že vidí pouze odstíny černé a bílé. Jejich svět se spíše odehrává v šedých, žlutých a modrých odstínech. Jediným smyslem, ve kterém má kočka oproti psovi navrch, je sluch. Ten má kočka mnohem ostřejší, už jen kvůli tomu, že v přírodě musí být mnohem ostražitější. Často ve společnosti slýcháme i další více či méně bizarní mýty, které mají s realitou pramálo společného. Například to, že kočka udržuje rovnováhu díky vousům. Samozřejmě to není pravda. Vousy jsou u koček orgánem hmatu a s rovnováhou nemají nic společného.

Kočka a pes mají téměř totožný trávicí systém, proto jim můžeme dávat stejné krmivo

Tento mýtus je samozřejmě také nepravdivý, ba co víc, je pro zdraví vašeho zvířete nebezpečný. V první řadě je kočka na rozdíl od psa striktní masožravec. „Kočičí trávení je rychlé a střeva krátká, což vyžaduje vysoce stravitelnou potravu bohatou na bílkoviny.“ říká MVDr. Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin. Kočka žere i pije často a v malých dávkách, klidně i 15x denně, proto dbejte na to, aby měla jak vodu, tak krmivo neustále k dispozici. U psů se naopak dostává potrava do žaludku ve velkých kusech, protože pes hltá. Nejenže pes nemá podobný trávicí systém s kočkou, ale rozdíly existují i mezi jednotlivými psími plemeny. „Malá plemena musí mít energeticky bohaté krmivo, naopak u větších psů by krmivo mělo být energeticky vyvážené, například labradorský retrívr mívá sklony k obezitě,“ doplňuje Tarkošová.