09.11.16 Život se psem

Pes pro alergiky

Ať už jste alergičtí na pyl, prach nebo srst, jedno máte společné, všem alergenům se vyhýbáte pokud možno obloukem. Možná se i u vašeho dítě objevila alergická reakce, proto se ho snažíte ochránit všemi způsoby. Pořizujete čističky vzduchu, vysavače prachu a především ho držíte co nejdále od psů. A proč to děláte? Protože vhodný pes pro alergiky prostě neexistuje... Opak je ale pravdou. Psi pro alergiky skutečně existují a je jich celá řada. Stačí si jen vybrat nejsympatičtější plemeno, které se k vám bude nejlépe hodit.

Někteří odborníci se shodují na tom, že „hypoalergenní pes“ neexistuje. Ovšem některá plemena jsou skvělou volbou pro lidi, kteří trpí v kontaktu se zvířetem alergickou reakcí v podobě svědění očí či dýchacími problémy. K tomu dochází v době, kdy jsou v přímém styku se psí srstí nebo alergeny (např. lupy v psí srsti nebo samotné chlupy). Psi, kteří jsou vhodní pro alergiky, produkují mnohem méně alergenů než ostatní plemena. Ať už mají srst, nebo nemají žádnou, na pokožce se vyskytuje méně lupů a jejich srst tolik nelíná.

Alergie na psí sliny

Zcela běžným jevem je v dnešní době alergie na psí sliny. V tomto případě ale plemeno, které by bylo pro alergického člověka vhodné, neexistuje. Máte-li touhu si pejska domů přece jen pořídit, zkuste s ním nejdříve nějaký čas pobýt. Domluvte se s kamarády, aby vám na odpoledne půjčili svého psího miláčka a zkuste pobyt s ním postupně prodlužovat. Pozorujte na sobě, kdy se u vás objevuje alergická reakce. Pokud je ale tak silná, že pobyt se zvířetem musíte co nejdříve ukončit, zvažte, zda-li pejska opravdu chcete. Váš zdravotní stav se může zhoršovat a pes si nezaslouží, aby musel později odejít z vašeho domova.

Který je skutečně vhodný?

Jak už jsme řekli výše, pes, který by byl zcela hypoalergenní, neexistuje. Pokud netrpíte alergií na psí sliny, ale vadí vám alergeny schované v jeho kožíšku, pak pro vás máme dobrou zprávu. Můžete si pořídit takovou rasu, která vám nebude dělat zdravotní potíže. Stačí si jen vybrat plemeno vám nejbližší, ať už se jedná o vzhled, velikost či povahu.

Patříte-li k milovníkům přírody, pak pro vás máme dva tipy. Chcete-li pejska malého vzrůstu, uvažujte o bišonkovi. S tímto chlupáčkem můžete chodit do parku i do divoké přírody. I když se jedná o malého pejska, bude kolem vás rád poskakovat a hrát si se vším možným, co mu padne pod tlapky. Dalším pejskem, který miluje přírodu a ze všeho nejvíce vodu, je portugalský vodní pes. Jde o velmi inteligentního psa většího vzrůstu. Protože má krásnou dlouhou srst, můžete mu ji upravovat průběžně během jednotlivých ročních období do požadované délky. Každý střih mu bude neobyčejně slušet! Další plemena, která vám představíme, jsou také naprostí pohodáři. Můžete je mít v bytě i v domě se zahradou, budou spokojení všude tam, kde jim budete dělat společnost vy, vaši přátelé a třeba i další pejsek. Vyberte si proto sami plemeno, které je vám nejsympatičtější.

Roztok na alergeny v psí srsti

Objevila se u vás alergie na vašeho psího miláčka? Nezoufejte. Existuje roztok, který se po vyčesání nanese hadříkem na srst proti směru růstu chlupů. Pak už stačí psa vysušit ručníkem, abyste odstranili obalené a zneutralizované alergeny. Takto opakujte jednou týdně. Trpíte-li kontaktními alergiemi, můžete přijít se psem do kontaktu ihned po nanesení přípravku, máte-li reakci na vzdušné alergeny, musíte počkat na snížení kontaminace ve vzduchu minimálně dva týdny.

Co způsobuje alergie na psí chlupy?

  • rýma – vodnatá rýma, pocit ucpaného nosu, opakované kýchání

  • zánět spojivek – slzení a pálení očí

  • astma – hvízdavé dýchání, pocit dušnosti, kašel

  • ekzém – zarudlá svědivá ložiska kůže na tvářích, pokožce hlavy, loketních a podkolenních jamkách

Objevila se u vás alergie a psího miláčka se nechcete vzdát? Naučte se základní pravidla:

  • nikdy zvíře nepouštějte do ložnice

  • odstraňte všechny koberce, používejte dobře stíratelnou podlahu

  • pravidelně perte pelíšek antibakteriálním vysavačem

  • alespoň dvakrát týdně zvíře koupejte

  • čalouněný nábytek ošetřujte alespoň dvakrát do měsíce antibakteriálním vysavačem

  • každý den luxujte celý byt a používejte při vytírání desinfekci

  • používejte kvalitní vysavače s účinnou filtrací

ČÍNSKÝ CHOCHOLATÝ PES

Díky svému charakteristickému vzhledu se nelíbí každému, ovšem jedná se o velmi inteligentní plemeno vhodné pro alergiky.

HAVANSKÝ PSÍK

Tento pes je menšího vzrůstu, má kudrnatou srst a téměř nelíná. Kvůli delším chlupům se musí často kartáčovat.

MALTÉZSKÝ PSÍK

Tento malý bílý huňatý pes má dlouhou srst náročnou na kartáčování a každý měsíc si žádá nový sestřih. Plemeno téměř nelíná.

BIŠONEK

Získal si velkou oblibu především u dětí, připomíná totiž malého bílého medvídka. Ačkoli má velmi hustou srst, uvolňuje jen minimum alergenů. Bišonek je velká osobnost, miluje přírodu.

PUDL

Pudl je také velmi oblíbený pes. Kudrnáč je láskyplný a hravý společník.

KNÍRAČ

Knírač je naprosto báječný společník se kterým si užijete spoustu legrace. Tělo pokrývá drsná srst.

SHIH-TZU 

Patříte mezi lidi, kteří milují zábavu a pohodu, pak je tento pes pro vás ideálním parťákem. Je to totiž naprostý pohodář.

PORTUGALSKÝ VODNÍ PES

Pes s vlnitou nebo kudrnatou srstí, která je jednovrstvá a nelíná. Meziprstní blány mu umožňují dobře plavat. Miluje přírodu.

YORKŠIRSKÝ TERIÉR

Malý uličník, kterého je všude plno. Hodí se i do těch nejmenších bytů, dobře se s ním cestuje, je to velmi inteligentní pes s dlouhou srstí, kterému můžete dopřávat pravidelnou kadeřnickou péči. 

IRSKÝ JEMNOSRSTÝ TERIÉR

Tento vlasatý energický pes líná velmi málo. Srst mu roste rychle, proto vyžaduje pravidelné stříhání.

Text byl přejat z dumazahrada.eu, praktický magazín pro interiér a exteriér