03.01.15 Život se psem

Se psem do kanceláře

Mít u sebe psa celý den je skvělá věc, ovšem ne všechna povolání to umožňují. Třeba v bance by z vašeho čtyřnohého mazlíčka asi neměli radost. Pokud však pracujete v kanceláři, kde máte tolerantního šéfa, nebo jste sami svými pány, určitě je skvělé vzít s sebou do práce i psího parťáka. Jen je třeba dodržovat určitá pravidla.

Asi netřeba opakovat, že přítomnost zvířat pomáhá lidem zmírňovat stres a celkově zlepšuje náladu. To může platit i v pracovní oblasti. Podle některých studií dokonce na pracovišti, kde je často přítomen pes, panuje lepší pracovní morálka, u lidí se snižuje hladina stresu a pracovníci se dokážou rychleji zrelaxovat. Nicméně zvýšená produktivita a snížené hladiny stresu jsou zcela závislé na poslušnosti a chování psa. Netrénovaný chlupáč, který bude znamenat pohromu pro celou kancelář, není zrovna vhodnou volbou. Uštěkanec, který bude každý sebemenší podnět náležitě „komentovat“, hladinu stresu naopak o dost zvýší.

 

Být se svou smečkou

I pro psa je skvělé, když může být celý den v přítomnosti svého pána. Nedochází u něj ke stresu a smutku z osamění. Také je fajn, že v případě potřeby ho můžete vyvenčit. Pětiminutovku kolem bloku můžete udělat každých pár hodin. Takové výhody psi, kteří jsou celý den zavření doma, nemají.

 

Důležitá pravidla

Než však vezmete svého mazlíčka do práce, připravte se. V první řadě byste se měli informovat, jestli je to u vás ve firmě vůbec povoleno a zda přivést si na pracoviště psa není proviněním proti firemní politice. Navíc když už jsou psi v kanceláři tolerování, mělo by se vždy jednat o klidné a vychované jedince. Jedno nevychované pometlo, které bude svou hyperaktivitou a zlobením obtěžovat všechny kolem, může rychle vytvořit zákaz všem psům na pracovišti. Pokud máte poslušného, dobře vychovaného psa, který nenaruší váš pracovní den, stále ještě existují základní pokyny, kterými byste se měli řídit. Nejprve byste měli své spolupracovníky upozornit, že si chcete vzít svého psa s sebou do práce a informovat se, jestli třeba někdo z kolegů není alergický na psí srst. Jestliže ano, máte holt smůlu. Máte samostatnou kancelář, do které vám často chodí návštěvy? Není od věci, když na dveře nalepíte cedulku, že uvnitř je (hodný) pes. Tím zabráníte nemilému překvapení. Přece jen mějte na paměti, že ne každý je milovníkem zvířat a zvlášť jestli máte velkého hafana, může v lidech vzbuzovat strach.

 

Nezbytné doplňky

Připravte pro svého pejska vše potřebné – deku nebo pelíšek, na kterém se uvelebí, nějaké hračky na kousání nebo třeba žvýkací kost či sušené prasečí ucho, dostatek jídla, misku s vodou. Pokud máte štěně nebo vášnivého okusovače, pak v kanceláři zajistěte kabely, aby se k nim nedostal.

 

Nesmí obtěžovat

Připravte se na to, že často i psi, kteří se dobře chovají doma, jsou nervózní, když se na delší dobu ocitnou v neznámém prostředí. Zajistěte, aby váš pes neobtěžoval spolupracovníky – ať už štěkotem, dorážením, skákáním nebo louděním potravy. V ideálním případě ještě před příchodem do práce psa pořádně vyvenčete. Měl by být pořádně vyběhaný, aby během pracovní doby jen odpočíval a pospával.

Pokud je váš pes dobře vycvičený a řádně socializovaný, vzít ho občas do práce může být zábavná zkušenost pro všechny zúčastněné.