28.06.14 Život se psem

Vytahování pokladu

Přejete si udělat pejskovi radost a zároveň chcete, aby potrénoval zručnost, soustředění a kombinační myšlení? Pak ho nechte vytáhnout si za šňůru chutný poklad (pytlík s pamlsky).

Ke cvičení budete potřebovat látkový pytlík s granulkami nebo jinými pamlsky, prádelní šňůru, konferenční stolek nebo jiný kus nábytku s nízkými nohami, pod který sáček schováte. Nejprve naplňte pytlík chutným obsahem, pak k němu pevně uvažte silnější, asi jeden metr dlouhou šňůru. Na jejím druhém konci uvažte větší uzel, aby za něj mohl pes vzít šňůru lehce do zubů. Samozřejmě je možné místo pytlíku použít oblíbenou hračku a uvázat k ní šňůru. Po jejím úspěšném nalezení a vytažení pak psa odměňte krátkou hrou.

Jak na věc?

Když k pytlíku (případně hračce) pevně přivážete šňůru, schovejte poklad nejprve ne moc hluboko pod stolek (sedačku, či jiný kus nábytku). Nábytek by měl mít vždy nižší nohy, aby se pes pod něj mohl dostat jednoduše čenichem a vytáhnout si předmět sám. Smyslem tohoto cvičení je, aby pytlík musel pes sám vytáhnout za pomoci šňůry. Během přípravy hledaného předmětu, to znamená v době, kdy kolem pytlíku uvazujete šňůru, sedí pes vedle vás a pozoruje, co děláte. Následně ho vyzvěte, aby hledanou věc našel a přinesl. Netlačte na něj. Je možné, že se bude snažit dostat do skrýše přímo a nepřijde na to, jak sáček vytáhnout za šňůru. Vymyslí sám nějakou strategii? Pravděpodobně se bude nejprve snažit pomoct si tlapkou. Vzhledem k tomu, že předmět není napoprvé příliš hluboko schovaný, uvidí ho a rychle pochopí, o co jde. Uvidíte, že po chvilce to váš chlupáč zvládne! V tuto chvíli ho pochvalte a dejte mu nějaký pamlsek. Pokud dlouho zůstává bezradný a neví, jak se ke schovanému předmětu dostat, pomozte mu tím, že za provázek trochu popotáhnete. Při dalším pokusu schovejte sáček tak, aby pro něj bylo ještě jednodušší na provázek dosáhnout. Tímto způsobem pes rychleji dosáhne úspěchu a pochopí, že sáček či hračka souvisejí se šňůrou. Teprve pak můžete schovávat předmět hlouběji, takže bude vidět jen konec šňůry. A odměna? Bude „sladká“ - pamlsek ze sáčku!

Zdroj: Pes - výcvik hrou a sportem, Kirsten Wolf, vydalo nakladatelství JAN VAŠUT v roce 2010, www.vasut.cz