25.07.15 Aktuality

Balíme zavazadlo pro psa a kočku

Konečně přišel ten čas! Dovolena nahlášená a schválená, počítač v práci vypnutý a vy už stojíte jen před prázdným kufrem, který čeká na zaplnění. Nezapomeňte důsledně zabalit vše potřebné i pro vašeho psa nebo kočku, kteří na správné dovolené nesmí chybět. Připravili jsme pro vás praktický seznam věcí, které rozhodně nesmíte nechat doma. Teď už stačí jen odškrtat jednotlivé body ze seznamu a s klidnou hlavou vyrazit za dovolenou!

Doklady a další povinnosti nutné k výjezdu do zahraničí

  1. Očkovací průkaz – je důležitým dokladem a tedy i nezbytnou součástí výbavy na zahraniční dovolenou. Včas se také ujistěte o platnosti všech očkování. Zejména očkování proti vzteklině je zcela nezbytné. Některé země požadují, aby očkování bylo provedeno 30 dní před příjezdem do vaší cílové destinace.

  2. Doklad o dalším speciálním očkování – některé země také vyžadují specifická očkování. 

  3. Pas zvířete v zájmovém chovu – pas pro vašeho psa a kočku vám vydá váš veterinář, který je oprávněn k jejich vydávání. Bez pasu neodjíždějte!

  4. Označení zvířete – vašeho zvířecího cestovatele nechte také před odjezdem označit u veterináře mikročipem. Pokud jste před 3. 7. 2011 označili zvíře tetováním, i s ním je možné vycestovat. Některé země však akceptují pouze mikročip (např. Chorvatsko).

Zdraví – léky atd.

  1. Léky – Užívá-li váš pes nebo kočka pravidelně léky, rozhodně je přibalte s sebou.

  2. Odčervit pejska i kočku – pravidelné odčervování psa a kočky je nezbytnou podmínkou jejich dobrého zdravotního stavu. Díky němu je zbavíte nevítaných vnitřních parazitů (nejčastěji tasemnice a škrkavky). Rozhodně se před odjezdem ujistěte, že jste na odčervení nezapomněli ani před dovolenou. Některé země odčervení vyžadují, přičemž s některými destinacemi je dokonce spojeno větší ohrožení těmito parazity. Aby mohly plnohodnotně působit, je třeba odčervení provádět cca každé 3 měsíce.

  3. Antiparazitární přípravek – součástí nezbytné preventivní péče je také ochrana před vnějšími parazity, nejčastěji se jedná o klíšťata, blechy a komáry. Zejména v tropických a subtropických zemích je vyšší riziko bodnutí komárem, s nímž je spojeno také riziko nakažení srdečními či podkožními červy. Nepříjemnosti mohou způsobit i všenky a bodavé mouchy. Pětinásobnou ochranu před klíšťaty, blechami, komáry, všenkami i bodavými mouchami poskytnou psovi spot on pipety (např. Advantix), které je třeba aplikovat každé 4 týdny. Spolehlivou ochranu před klíšťaty a blechami zajistíte psovi i kočce nasazením antiparazitárního obojku (např. Foresto), který stejně tak jako pipety disponuje repelentním účinkem proti vybraným druhů parazitů. Zamezí přisátí klíštěte do jejich kůže a tedy i přenosu některého z nebezpečných onemocnění. Dlouhodobou tradiční ochranu pro psy představuje i oblíbený obojek Kiltix, který je určený k ochraně psů před blechami a klíšťaty.

  4. Bezpečnost v autě – nezapomeňte také na bezpečnostní kšíry či převozní klec, které zajistí bezpečnost vašeho domácího mazlíčka při cestování v autě.

Pohodlí a spokojenost

  1. Krmivo – přibalte svému domácímu mazlíčkovi stravu, na kterou je zvyklý, dovolenou si tak lépe užije a vy nebudete mít starosti se sháněním potravy.

  2. Dostatek vody na cestu – nepodceňujte rozhodně pitný režim, a to i během cesty. Zejména v jižních státech je dehydratace velkým rizikem.

  3. Pro pohodlí – aby se váš domácí mazlíček cítil spokojeně, přibalte mu hračku, pelíšek, misku. Ocení vaši pečlivost a dovolenou si vychutná s vámi.