02.08.15 Aktuality

Během veder nezapomínejte na pitný režim psů

Horké dny dávají zabrat nejen nám lidem,velmi jimi trpí i naši zvířecí mazlíčci, kteří mají navíc jen omezené možnosti, jak si za takového počasí zajistit snesitelné podmínky k existenci. Toto léto se s rekordními tropickými teplotami roztrhl pytel, a tak neponechte nic náhodě a zjistěte, jak pejska v letním parnu ochladit a účinně předejít přehřátí. I příští týden se ponese v duchu velkých veder.

Útočiště před sluncem

Nejlepší podmínky pro přečkání dusných veder zajistíte čtyřnohému mazlíčkovi splněním dvou základních předpokladů – poskytnutím azylu v podobě stinného místa a pravidelným doplňováním tekutin v častějších intervalech. Pokud je pes na zahradě, je nutné zajistit nějaké volně dostupné místo v chládku, kde může schovat svoje horkem zmožené tělo. Ideální je přístřešek, kam se může před slunečním žárem ukrýt. Jestliže má za normálních okolností vstup do lidského příbytku zapovězen, není od věci udělat výjimku a pustit ho alespoň do chodby či na verandu, kde si může lehnout na studené dlaždice. V městském bytě by se naopak mělo dbát na přiměřené větrání, hlavně ráno a večer, kdy teploty ještě/už nedosahují svého maxima. Přes den, v době největší výhně, je lepší nenechávat všechna okna otevřená a větrat jen na ventilaci, aby se v bytě nevytvořila nedýchatelná sauna. Důležité je také udržování dostatečné vlhkosti vzduchu.

Pitný režim je základ

Pitný režim by měl být založený na čerstvé a čisté vodě. Čistá rovná se zdravotně nezávadná, se známým původem. Stává se často, že na cestách a procházkách není takový zdroj k dispozici. Pro takové případy můžete využít také novinku, pramenitou voda pro psy Fooky Water v praktickém balení s připevněnou mističkou na jednorázové použití. Obsahuje vápník pro zdravý růst kostí a díky revoluční láhvi 2v1 se snadno sbalí a používá v terénu. Dbejte rovněž na vyhovující teplotu. Ačkoliv by se miska s ledovou vodou mohla zdát jako výborný nápad na osvěžení, není tomu tak. Odborníci varují před podáváním příliš studené vody z důvodu možného utrpení teplotního šoku. Absolutní tabu je pak chlazení ledem. Ideální je vlažná voda: představuje vhodný kompromis mezi extrémními teplotními výkyvy. Současně by ji měli mít neustále k dispozici. Množství vody, kterou pes potřebuje, je závislé na mnoha faktorech, jako je typ přijímané stravy, velikost psa, fyzická aktivita a právě zmiňované počasí. Každý chovatel má jistě představu, kolik toho jeho miláček vypije, stačí tedy toto množství navýšit zhruba o dvojnásobek až trojnásobek.

Veterináři také doporučují psa ochlazovat zvlhčením srsti. Nemusí přitom jít hned o sprchování pod velkým proudem nebo kropení zahradní hadicí. Stačí ho zabalit do namočeného ručníku, osvěžit kožíšek pár kapkami… Opět voda nesmí být úplně ledová. Zvláštní péči by měli zavlažování a osvěžování věnovat majitelé dlouhosrstých a tmavých plemen. Hustou srst je třeba často a pečlivě pročesávat – pod zacuchaným plstnatým kožíškem se více kumuluje teplo a srst pak špatně plní svou funkci izolační vrstvy.