25.09.17 Aktuality

Charlie slavnostně promoval

Asistenční pes Charlie „promoval“ v rámci slavnostní akce „Super den“, pořádané neziskovou organizací Helppes. Spolu s ním bylo svým novým majitelům předáno dalších dvanáct psích pomocníků.

 

Pro zvýšení povědomí o problematice výcviku asistenčních psů připravila značka Pedigree, která výcvik Charlieho sponzoruje, speciální akci pro širokou veřejnost v prodejnách obchodního řetězce Kaufland.

Úkoly psího pomocníka

Charlie bude pomáhat s každodenním životem devítileté Nadě z Brna, která má kvůli prodělané mozkové obrně kombinované postižení – trpí spastickou kvadruparézou, křečemi, mikrocefalíí, epilepsií a opožděným vývojem. Charlieho úkolem bude holčičce prohřívat spastické svaly, aby došlo k jejich uvolnění, pomáhat rozvíjet zájem o okolí, jemnou a hrubou motoriku. A taky asistovat rodičům při péči o postižené děvčátko – podávat potřebné předměty, otvírat dveře při přenášení, pomáhat při polohování atd.

Super den podpořili i známé osobnosti

Asistenční psy i jejich nové pány a paničky přišla na „Super den“ podpořit celá řada známých osobností, jako např. Karel Gott, Miroslav Žbirka, Bára Nesvadbová, Sámer Issa a další. Mezi nimi i Karel Kahovec, pro kterého je podpora čtyřnohých asistentů srdeční záležitostí: „S Helppes spolupracuji již 14 let, takže téměř od začátků činnosti organizace. Za tu dobu jsem se seznámil s desítkami jejich klientů a vím, jak moc může asistenční pes přispět ke zlepšení kvality jejich života.“ A kdo jiný by měl předávat právě Charlieho, když ne jeho jmenovec Karel. Charlie ale není jediný čtyřnohý pomocník, kterého nezisková organizace Helppes vycvičila a v sobotu předala novým majitelům. Z nového přírůstku do rodiny se letos může těšit celkem třináct osob s nejrůznějšími typy hendikepů, jako je např. upoutání na invalidní vozík, autismus, diabetes, nevidomost.

Podpora výcviku

Bez sponzorů a podpory veřejnosti by ale nic z toho nešlo uskutečnit. Výcvik asistečních psů v řádové hodnotě 250 000 Kč je totiž v České republice hrazen státem pouze velice omezeně. O Naďu je již postaráno díky podpoře značky Pedigree, stejně jako o další letošní klienty Helppes. Ale je ještě řada dalších potřebných. Proto je na konec září a listopad letošního roku ve spolupráci značky Pedigree a společnosti Kaufland připravena speciální akce na prodejnách Kaufland, kdy se spotřebitelé mohou nejen dozvědět více o problematice výcviku asistenčních psů a jejich majitelů – lidí s postižením, ale nákupem výrobků Pedigree navíc vyjádřit i podporu jejich výcviku. Pomoci s výcvikem asistenčních psů i pro další děti i dospělé je možné i bez nákupu krmiva, a to přímo na účet společnosti Helppes. Přispět lze jednorázově nebo pravidelným příspěvkem prostřednictvím www.helppes.cz/daruj-ted/.