30.10.13 Aktuality

Další protest proti zabíjení psů v Rumunsku

1. listopadu se již podruhé sejdou stovky lidí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s brutálním vybíjením psů v Rumunsku. Protestní akce začne ve 14 hodin u Karlova mostu, odkud se účastníci vydají přes Malostranské náměstí do Nerudovy ulice. Před Rumunským velvyslanectvím pochod ukončí předáním petičních archů a zapálením svíček.

Rumunsko dlouhodobě neřeší problém toulavých psů, kterých je v zemi velké množství. Navzdory tomu, že země dostala od roku 2001 přes 10,5 milionu Euro z rozpočtu EU na plošné kastrace a sterilizace, prostředky nebyly využity tak, jak měly být a počet psů se neustále zvyšuje.

Situace vygradovala začátkem září letošního roku, po údajném zabití čtyřletého chlapce toulavými psy. „Od té doby se za pomoci médií rozběhla kampaň, na níž doplatily tisíce psů životem. Hromadné zabíjení, kdy jsou na psy pořádány "hony", psi jsou stříleni, ubíjeni palicemi, sekyrami, tráveni, škrceni, páleni za živa, stahováni z kůže, nevyjímaje psy již kastrované, štěňata, březí feny, i psy, kteří mají majitele. Jeden člověk byl při ochraně vlastního psa zabit. Často obce vyplácejí za každého zabitého psa finanční odměnu, čímž se vybíjení psů stalo lukrativním zdrojem příjmů pro tzv. psí mafii,“ doplňuje organizátorka akce Kateřina Fischerová.

25.9. Ústavní soud schválil zákon, který povoluje eutanazii všech psů, o které se do čtrnácti dnů pobytu v útulku nikdo nepřihlásí, eutanazie v rumunském podání probíhá často před uplynutím této lhůty a velmi nehumánním způsobem, elektrickým proudem, injekcemi ředidla, octa atd.

„Tato praxe je v rozporu s doporučením WHO (jediným úspěšným řešením, ověřeným v praxi jsou plošné kastrace, které zredukují psí populaci během několika let o 70%) a naprosto nerespektuje Dohodu Evropské rady o ochraně společenských zvířat, jejíž je Rumunsko signatářem. To, co se v Rumunsku děje, odporuje veškerým humánním a etickým zásadám,“ uzavírá Fischerová.

Více na www.269.cz

FB událost: www.facebook.com/events/564020256978546